View Full Version : maszynka 12zwojowa
darko1981
11-20-2009, 19:24
Mam małe pytanko kupiłem ostatnio maszynke 12 zwo. i po podlaczeniu do zasilacza chcialem sprawdzic jak smiga bylo ok ale po ustawieniu sroby kontaktowej jak do cieni czyli na koniec (poczatek) sprezyny i zaczalem regulowac zasilacz .Przy chyba 8v maszynka nagle miala jakies przebicie bo az mnie te napiecie koplo i maszyna wypadla z reki ... wiecie moze dlaczego??:confused:
pitrek681
11-20-2009, 19:38
kolego to tak zacznijmy od poczatku maszynka 8 zwojowa kontur 10 uniwersalna a 12 do wiekszych zestawow igiel moze sie myle sprawdz jeszcze na forum a swoja droga chyba nikomu krzywdy jeszcze nie zrobiles przejzyj forum warto
darko1981
11-20-2009, 19:42
dzieki za odpowiedz .. nie zrobilem ale wiem ze 12 zwoj. da rade tez cieniowac a tak to sprawdzalem jak chodzi na roznych ustawieniach... ale bym chcial wiedziec dlaczego te przebicie powstaje??
mysle ze Twoja maszyna jest po prostu lipnie skonstruowana - prawdopodobnie nieprawidlowo odizolowanie cewek od ramy i stad klopoty. nic innego nie przychodzi mi na mysl.
co do cewek - 8, 10, 12 zwoi - tak naprawde ich rozmiar nie ma wiekszego znaczenia - wiem, teraz wiekszosc z Was zacznie mnie wysmiewac - ale zanim to zrobicie,wysluchajcie do konca.
kluczowa role w maszynie ma nie ilosc zwoi, ale ustawienie sprezyn i kotwicy oraz pojemnosc kondensatora przy cewkach.bardzo wazny jest rowniez rdzen cewek - jesli wykonano go z dobrego ferromagnetyku a nie zwyklego metalu wszystko jest ok, bo pole elektromagnetyczne wytwarzane wokol cewek nie jest zaklocane .odpowiednie ''dostrojenie'' wszystkich elementow sprawia ze maszyna chodzi jak chcesz. pracuje obecnie na kilku maszynach - jedna z nich to 8zwojowa Micky Bee i jest tak ustawiona,ze kolor wbija z latwoscia.
poza tym mozna znalezc maszyny ktore w opisie zawieraja informacje - ''przeznaczona do kazdego rodzaju pracy - linia,cien,kolor. te z wyzszej polki sa tak skonstruowane ze po niewielkim przestawieniu robia wszystko (mozna ustawic jedna maszyne na cienie i kolor- na malym napieciu cien,na nieco wyzszym kolor, jednak trzeba ja juz przestawiac na kontur)
darko1981
11-21-2009, 11:30
dzieki za odpowiedz ... musze to sprawdzic bo jeszcze na niej nie pracowalem ale dzis sie postaram jej uzyc . I mysle ze masz racje co do tego ze nie ma znaczenia ile zwoii ma cewka tylko wszystko zalezy od ustawien
To nie ma tak, że są podzespoły które nie robią różnicy, co do kondensatorów, zgodzę się z Uldorem, jednak zwoje mają istotne znaczenie przy pracy z różnymi zestawami igieł. Nie wyobrażam sobie pracy na 8 zwojowej maszynie z zestawem 15, czy więcej. Dasz większy kondensator to spalisz cewy, mniejsza pojemność nie wbije dobrze farby.
Każdy podzespół ma swoje znaczenie i tyle:D
darko1981
11-21-2009, 12:37
ale nie bylo mowy o iglach tylko czy da rade mimi tak pracowac i ustawic inaczej ...
ale nie bylo mowy o iglach tylko czy da rade mimi tak pracowac i ustawic inaczej ...
nie masz pojecia wogole, co z tego ze da rade to ustawic, jesli masz duza dziare np tribala na ramieniu i co bedziesz go robil 3rs? a po konturze zmienial kondensator czy odleglosc kotwicy od cewek?
Uldor ci tylko napisal ze mozna tak ustawic maszyne, i dal ci do zrozumienia ze kazdy podzespol w maszynie jest wazny a nie jak wiekszosc osob sadzi ze regulacja maszyny zalezy od kata sruby kontaktowej i czy jest ona na poczatku czy tez moze w polowie.
Poszukaj troche na forum bylo mnostwo o tym.
owszem Zgnilek, nie ma mniej waznych elementow w maszynkach, jednak jesli spojrzysz na to ze strony fizyki,przekonasz sie ze nie ma duzej roznicy w sile pola elektromagnetycznego pomiedzy 8,10 i 12 zwojami - w kazdym razie nie na tyle wyrazne zeby wplywaly znaczaco na jakosc pracy maszyny. najwazniejsza jest wydajnosc calej konstrukcji, czyli jesli ustawisz maszyne w prawidlowy sposob - maksymalna ilosc energii jest przekladana na dzialanie mechaniczne bez duzych strat( mozesz to sprawdzic bardzo latwo - jesli nawet po wielogodzinnej pracy cewki sa ciagle chlodne, to oznacza to ze ustawienie jest prawidlowe)
kondensator ma jedno wazne zadanie - niweluje skoki napiecia i wypuszcza je do cewek ''wygladzone''. - im mniejszy tym lepszy do lini, bo przepuszcza prad szybciej a wiekszy wolniej, co pozwala cieniowac i klasc kolor bez siekania skory.
i teraz Cie zaskocze- mozesz wierzyc lub nie- moja 8 zwojowka potrafi klasc kolor nawet z magnum z 25 iglami
dzieki Suchy:) trudno tlumaczyc w kolko to samo
owszem Zgnilek, nie ma mniej waznych elementow w maszynkach, jednak jesli spojrzysz na to ze strony fizyki,przekonasz sie ze nie ma duzej roznicy w sile pola elektromagnetycznego pomiedzy 8,10 i 12 zwojami - w kazdym razie nie na tyle wyrazne zeby wplywaly znaczaco na jakosc pracy maszyny. najwazniejsza jest wydajnosc calej konstrukcji, czyli jesli ustawisz maszyne w prawidlowy sposob - maksymalna ilosc energii jest przekladana na dzialanie mechaniczne bez duzych strat( mozesz to sprawdzic bardzo latwo - jesli nawet po wielogodzinnej pracy cewki sa ciagle chlodne, to oznacza to ze ustawienie jest prawidlowe)
kondensator ma jedno wazne zadanie - niweluje skoki napiecia i wypuszcza je do cewek ''wygladzone''. - im mniejszy tym lepszy do lini, bo przepuszcza prad szybciej a wiekszy wolniej, co pozwala cieniowac i klasc kolor bez siekania skory.
i teraz Cie zaskocze- mozesz wierzyc lub nie- moja 8 zwojowka potrafi klasc kolor nawet z magnum z 25 iglami
Z tym, że różnica mimo iż prawie nie zauważalna, ma wpływ (pole elektromagnetyczne jest silniejsze, dzięki czemu jest łatwiej przebić skórę 25 igłami). Zastanawia mnie jedna rzecz, czy w swojej 8 masz standardowe cewki, czy o powiększonej średnicy drutu, to by tłumaczyło fakt pracy na wielu igłach :)( i na poważnie ci się nie grzeje ta 8-ka?)
nie wiem czy maja powiekszona srednice drutu. wiem ze byly wymieniane i nie sa to oryginalnie zakladane przez producenta. mialem niedawno 8 godzinna sesje ze smokiem na plecach i maszyna bylo ledwo letnia po calym dniu
to ta maszynka, tylko z innymi cewkami:
http://www.starlinetattoosupplies.co.uk/machine/product_info.php?cPath=9&products_id=1313
This machine has been designed by Micky Bee to be run as the perfect colour, shader magnum machine. - to tlumaczy wszystko.