PDA

View Full Version : maszynka 12zwojowa

darko1981
11-20-2009, 19:24
Mam małe pytanko kupiłem ostatnio maszynke 12 zwo. i po podlaczeniu do zasilacza chcialem sprawdzic jak smiga bylo ok ale po ustawieniu sroby kontaktowej jak do cieni czyli na koniec (poczatek) sprezyny i zaczalem regulowac zasilacz .Przy chyba 8v maszynka nagle miala jakies przebicie bo az mnie te napiecie koplo i maszyna wypadla z reki ... wiecie moze dlaczego??:confused:

pitrek681
11-20-2009, 19:38
kolego to tak zacznijmy od poczatku maszynka 8 zwojowa kontur 10 uniwersalna a 12 do wiekszych zestawow igiel moze sie myle sprawdz jeszcze na forum a swoja droga chyba nikomu krzywdy jeszcze nie zrobiles przejzyj forum warto

darko1981
11-20-2009, 19:42
dzieki za odpowiedz .. nie zrobilem ale wiem ze 12 zwoj. da rade tez cieniowac a tak to sprawdzalem jak chodzi na roznych ustawieniach... ale bym chcial wiedziec dlaczego te przebicie powstaje??

uldor
11-20-2009, 20:36
mysle ze Twoja maszyna jest po prostu lipnie skonstruowana - prawdopodobnie nieprawidlowo odizolowanie cewek od ramy i stad klopoty. nic innego nie przychodzi mi na mysl.
co do cewek - 8, 10, 12 zwoi - tak naprawde ich rozmiar nie ma wiekszego znaczenia - wiem, teraz wiekszosc z Was zacznie mnie wysmiewac - ale zanim to zrobicie,wysluchajcie do konca.
kluczowa role w maszynie ma nie ilosc zwoi, ale ustawienie sprezyn i kotwicy oraz pojemnosc kondensatora przy cewkach.bardzo wazny jest rowniez rdzen cewek - jesli wykonano go z dobrego ferromagnetyku a nie zwyklego metalu wszystko jest ok, bo pole elektromagnetyczne wytwarzane wokol cewek nie jest zaklocane .odpowiednie ''dostrojenie'' wszystkich elementow sprawia ze maszyna chodzi jak chcesz. pracuje obecnie na kilku maszynach - jedna z nich to 8zwojowa Micky Bee i jest tak ustawiona,ze kolor wbija z latwoscia.
poza tym mozna znalezc maszyny ktore w opisie zawieraja informacje - ''przeznaczona do kazdego rodzaju pracy - linia,cien,kolor. te z wyzszej polki sa tak skonstruowane ze po niewielkim przestawieniu robia wszystko (mozna ustawic jedna maszyne na cienie i kolor- na malym napieciu cien,na nieco wyzszym kolor, jednak trzeba ja juz przestawiac na kontur)

darko1981
11-21-2009, 11:30
dzieki za odpowiedz ... musze to sprawdzic bo jeszcze na niej nie pracowalem ale dzis sie postaram jej uzyc . I mysle ze masz racje co do tego ze nie ma znaczenia ile zwoii ma cewka tylko wszystko zalezy od ustawien

zgniłek
11-21-2009, 12:09
To nie ma tak, że są podzespoły które nie robią różnicy, co do kondensatorów, zgodzę się z Uldorem, jednak zwoje mają istotne znaczenie przy pracy z różnymi zestawami igieł. Nie wyobrażam sobie pracy na 8 zwojowej maszynie z zestawem 15, czy więcej. Dasz większy kondensator to spalisz cewy, mniejsza pojemność nie wbije dobrze farby.
Każdy podzespół ma swoje znaczenie i tyle:D

darko1981
11-21-2009, 12:37
ale nie bylo mowy o iglach tylko czy da rade mimi tak pracowac i ustawic inaczej ...

suchyeu
11-21-2009, 13:15
ale nie bylo mowy o iglach tylko czy da rade mimi tak pracowac i ustawic inaczej ...

nie masz pojecia wogole, co z tego ze da rade to ustawic, jesli masz duza dziare np tribala na ramieniu i co bedziesz go robil 3rs? a po konturze zmienial kondensator czy odleglosc kotwicy od cewek?

Uldor ci tylko napisal ze mozna tak ustawic maszyne, i dal ci do zrozumienia ze kazdy podzespol w maszynie jest wazny a nie jak wiekszosc osob sadzi ze regulacja maszyny zalezy od kata sruby kontaktowej i czy jest ona na poczatku czy tez moze w polowie.

Poszukaj troche na forum bylo mnostwo o tym.

uldor
11-21-2009, 13:16
owszem Zgnilek, nie ma mniej waznych elementow w maszynkach, jednak jesli spojrzysz na to ze strony fizyki,przekonasz sie ze nie ma duzej roznicy w sile pola elektromagnetycznego pomiedzy 8,10 i 12 zwojami - w kazdym razie nie na tyle wyrazne zeby wplywaly znaczaco na jakosc pracy maszyny. najwazniejsza jest wydajnosc calej konstrukcji, czyli jesli ustawisz maszyne w prawidlowy sposob - maksymalna ilosc energii jest przekladana na dzialanie mechaniczne bez duzych strat( mozesz to sprawdzic bardzo latwo - jesli nawet po wielogodzinnej pracy cewki sa ciagle chlodne, to oznacza to ze ustawienie jest prawidlowe)
kondensator ma jedno wazne zadanie - niweluje skoki napiecia i wypuszcza je do cewek ''wygladzone''. - im mniejszy tym lepszy do lini, bo przepuszcza prad szybciej a wiekszy wolniej, co pozwala cieniowac i klasc kolor bez siekania skory.
i teraz Cie zaskocze- mozesz wierzyc lub nie- moja 8 zwojowka potrafi klasc kolor nawet z magnum z 25 iglami

uldor
11-21-2009, 13:19
dzieki Suchy:) trudno tlumaczyc w kolko to samo

zgniłek
11-21-2009, 13:53
owszem Zgnilek, nie ma mniej waznych elementow w maszynkach, jednak jesli spojrzysz na to ze strony fizyki,przekonasz sie ze nie ma duzej roznicy w sile pola elektromagnetycznego pomiedzy 8,10 i 12 zwojami - w kazdym razie nie na tyle wyrazne zeby wplywaly znaczaco na jakosc pracy maszyny. najwazniejsza jest wydajnosc calej konstrukcji, czyli jesli ustawisz maszyne w prawidlowy sposob - maksymalna ilosc energii jest przekladana na dzialanie mechaniczne bez duzych strat( mozesz to sprawdzic bardzo latwo - jesli nawet po wielogodzinnej pracy cewki sa ciagle chlodne, to oznacza to ze ustawienie jest prawidlowe)
kondensator ma jedno wazne zadanie - niweluje skoki napiecia i wypuszcza je do cewek ''wygladzone''. - im mniejszy tym lepszy do lini, bo przepuszcza prad szybciej a wiekszy wolniej, co pozwala cieniowac i klasc kolor bez siekania skory.
i teraz Cie zaskocze- mozesz wierzyc lub nie- moja 8 zwojowka potrafi klasc kolor nawet z magnum z 25 iglami

Z tym, że różnica mimo iż prawie nie zauważalna, ma wpływ (pole elektromagnetyczne jest silniejsze, dzięki czemu jest łatwiej przebić skórę 25 igłami). Zastanawia mnie jedna rzecz, czy w swojej 8 masz standardowe cewki, czy o powiększonej średnicy drutu, to by tłumaczyło fakt pracy na wielu igłach :)( i na poważnie ci się nie grzeje ta 8-ka?)

uldor
11-21-2009, 14:25
nie wiem czy maja powiekszona srednice drutu. wiem ze byly wymieniane i nie sa to oryginalnie zakladane przez producenta. mialem niedawno 8 godzinna sesje ze smokiem na plecach i maszyna bylo ledwo letnia po calym dniu

to ta maszynka, tylko z innymi cewkami:
http://www.starlinetattoosupplies.co.uk/machine/product_info.php?cPath=9&products_id=1313

suchyeu
11-21-2009, 14:36
This machine has been designed by Micky Bee to be run as the perfect colour, shader magnum machine. - to tlumaczy wszystko.