PDA

View Full Version : mały poradnik o pracy maszyny igłach itp.

tomitd
11-11-2009, 17:44
witam pisze posta z ala poradnikiem , konkretnie chodzi o to ze na forum wszedzie ludzie pisza po łepkach o pracy maszyny igłach itp.
wiec pomyslałem ze taki post sie przyda wielu forumowicza i odpowie na wiele pytan - konkretnie niech wszyscy tatuatorzy z mniejszym lub wiekszym stazem pisza o swoich doswiadczeniach z :
ustawieniami maszyn do pracy przy konturze , wypełnieniu , cieniu , kolorze ,
o igłach ile powinny wystawac i chowac sie przy pracy
jakie igły stosuja
itp. , itd.

mysle ze wielu osoba sie to przyda. pozdro

SHARK
11-11-2009, 18:20
Nawetdobry pomysl ale huja da,ile bylo przerabianych tematow np jakie igly jeden obok drugiego zakladaja nieumieja czytac, albo zwoje cewki ustawianie maszyny itd, takich tematow takich samych powstaje pare dziennie,jak sie cos wkleii to i tak huja to da:D

suchyeu
11-11-2009, 18:56
moze i to by cos dalo tylko ze trzeba by to napisac w jednym poscie i do przyklejonych dac zeby wszystko bylo na wierzchu. a co z tego ze sie napisze jak sie maszyne ustawia jak przykladowo ja napisze ze maszyne mam ustawiona tak tak i tak a SHARK napisze ze on inaczej sobie ustawia, i tylko kolesiowi metlik zostanie w glowie bo maszyne to kazdy pod siebie ustawia jedni robia kontur osemka a drudzy 10 i juz ustawienia beda sie roznic troche, napisze o iglach ze wale kontur np 5rl czy 7rl a wypelnienie przy duzym wzorze 13rs a drugi napisze ze wali magnumami bo mu wygodniej i znowu kolo ma dylemat alebo zacznie sie pytac co to znaczy magnum lub rs. Ja nie mowie ze od razu wszystko wiedzialem na poaczatku ale bynajmniej sie staralem znalezc sam jak najwiecej informacji w necie i dop jak nie wiedzialem jakiejs konkretnej rzeczy jak np jaka powinna byc prawidlowa przerwa miedzy cewka a kotwa do konturu i opisywalem problem ze maszyna chodzi tak a nie inaczej pracuje nie rowno i wtedy jak jest problem opisany od a do z to mozna cos takiemu pomoc. a nie ze sie kolo pyta jak maszyne ustawic bo mu nie rowno chodzi, albo co jest powodem ze tusz chlapie, i wez tu badz czlowieku madrym i mu odpowiedz jak nic wiecej nie napisze

tomitd
11-11-2009, 21:38
no panowie i o to chodzi zeby kazdy sie wypowiadał i jak najwiecej było na ten temat wiadomosci a kazdy kto jest choc troche kumatu to sklika wypowiedzi w całosc i sam moze np. po doswiadczeniach innych ustawic sobie maszyne tak zeby mu podeszła a nie wie jak sie za to zabrac wiec po to jest taki post , takiego postu nie było wiec ludzie pisali po pare tematów takich samych obok siebie

uldor
11-11-2009, 21:39
Suchyeu - masz absolutna racje. Nie istnieje jedna recepta na ustawienie maszyny.sa pewne zasady ,ze tak powiem - ogolne, o ktorych trzeba pamietac zeby maszyna sie nie grzala , nie iskrzyl kontakt itp, ale cala reszta to juz zupelnie inna sprawa. Kadzy ustawia sprzet pod siebie - subtelne roznice w podgieciu sprezyn, polozeniu kotwicy itp.

suchyeu
11-12-2009, 00:24
uldor dobrze wiesz kazdy ma jakis swoj zloty srodek i tricki w ustawieniu maszyny, i takiemu laikowi co pierwszy raz maszyne w reku ma to nie wytlumaczysz bo on sam nie wie o co mu chodzi,

tomitd jesli ktos ma jakis problem i dobrze go opisze wytlumaczy co i jak to na pewno ktos mu tu pomoze ale wybacz jesli ktos pyta tylko jak ustawic maszyne do konturu cieni wypelnien no to od razu widac ze kolo nie ma zielonego pojecia i szkoda czasu tylko mu pisac, najpierw niech rozlozy maszyne na czesci pierwsze zlozy potem znowu rozkreci zakuma jak to wogole wszystko dziala, zeby mial pojecie i znal swoje narzedzie pracy.

taki glupi przyklad ci dam wytlumaczysz kolesiowi ze sruba ma byc ustawiona pod takim katem i pod takim kotwice tez dobrze ustawiona ma a nadal cos mu z maszyna nie tak bo ze iskrzy bo sie grzeje bo nie rowno chodzi i wtedy tylko sie zniecheca a jak sam do czegos dojdzie to o wiele szczesliwszy bedzie i na dluzej zapamieta.

Ja jestem tego zdania ze jak jest problem to trzeba tlumaczyc jak najdokladniej zeby dalo sie z tego jak najwiecej zrozumiec i wtedy na taki problem mozna radzic cos. A jak ktos szuka zlotego srodka to na allegro sa poradniki huja warte o wszystkim i o niczym

zgniłek
11-12-2009, 13:16
Szczerze mówiąc to nie da się tego nauczyć ot tak, czytając fora, oglądając filmy, możemy coś tam wyłuskać, ale dopóki (jak Sucheyu zauważył) nie rozłożymy maszyny na części i nie zrozumiemy jak to wszystko działa, to wskazówki można o kant dupy rozbić:)

uldor
11-12-2009, 16:53
juz w ktoryms temacie pisalem o ustawieniach,ale to wszystko podstawowe informacje- poki nie wezmiesz maszyny do reki i gleboko zastanowisz sie jak to powinno chodzic - nic nie wskurasz. metoda prob i bledow dochodz krok po kroku co i jak oraz sluchaj rad i wskazowek. wtedy moze sie udac

tomitd
11-12-2009, 21:44
zgodze sie z wami panowie i w sumie to moze i zły był pomysł z tym postem ale juz z waszych wypowiedzi wynika ze kazdy laik w tych tematach wie ze aby ustwiac dobrze maszyne musi sam do tego dojsc metoda prob i błedow i nie ma konkretniej recepty na to i ten post juz pomaga co niektorym.:)

Grimma
11-13-2009, 19:01
Każdy z was pisze że jest wiele sposobów na ustawienia maszyny, ale pewnie są też złote reguły które jeśli znacie to mogli byście napisać. A tak z drugiej strony to pomysł na posta odpowiadającego na podstawowe pytania nie jest zły i ludzie doświadczeni opisując nie tylko te "złote reguły" ale też własne rozwiązania pewnie pomogli by początkującym np. takim jak ja. Dodatkowo zmniejszyło by to ilość powstających postów na te tematy.

suchyeu
11-14-2009, 09:34
Każdy z was pisze że jest wiele sposobów na ustawienia maszyny, ale pewnie są też złote reguły które jeśli znacie to mogli byście napisać. A tak z drugiej strony to pomysł na posta odpowiadającego na podstawowe pytania nie jest zły i ludzie doświadczeni opisując nie tylko te "złote reguły" ale też własne rozwiązania pewnie pomogli by początkującym np. takim jak ja. Dodatkowo zmniejszyło by to ilość powstających postów na te tematy.

ale te podstawowoe reguly zostaly juz nie jeden raz opisane, wystarczy tylko poszukac na forum i sie znajdzie

tomitd
11-15-2009, 21:32
wiec moze ktos jak akurat trafi na takie wiadomosci to niech wkleja w do tego postu i wszystko bedzie w jednym poscie

zgniłek
11-16-2009, 07:12
Zacznij szukać, a jak natrafisz, to wklej tu i wszystko będziesz miał w tym poście

pitrek681
11-16-2009, 08:37
Zacznij szukać, a jak natrafisz, to wklej tu i wszystko będziesz miał w tym poście

http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/regulowanie-maszynki-165.html
http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/problem-z-wylewaniem-355.html
http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/cien-606.html
http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/g-boko-wkuwania-312.html
http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/cieniowanie-du-ych-1478.html
http://www.tatuaze.biz/forum/showthread.php/kompletowanie-sprz-tu-1374p5.html
poświecę się :eek:
swoja droga ciekawe kiedy znów na forum ktoś nowego posta na ten temat założy?;)

zgniłek
11-16-2009, 09:15
Kwestia tygodnia zapewne:D:D:D

pitrek681
11-16-2009, 09:42
Kwestia tygodnia zapewne:D:D:D

Bożę chroń nas przed katolikami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

suchyeu
11-16-2009, 10:50
teraz jak teraz panowie bo zima, ale tylko czekac do wiosny to tyle takich pytan beda setki dziennie :)

uldor
11-16-2009, 14:12
jesli Ci sie chce to znajdz moje posty na tym forum. pisalem kilkakrotnie na temat ustawien maszyn. mam nadzieje ze znajdziesz to czego szukasz. staralem sie wyrazac jak najprzystepniej to tylko mozliwe

wujek116
01-07-2010, 20:00
Panowie . wyszedł taki poradnik dla tatuatorów można go kupić na allegro koszt to 40 zł zapewniam was że to nie jest spory wydatek jak za taki zbiór wiedzy tam jest dosłownie wszystko chodźby ktoś był głupi jak but i kiepsko czytał to z samych obrazków wszystkiego się dowie i wszystko ustawi jak należy . myślę że jak ktoś chce zacząć przygodę z tatuażem powinien nabyć taki poradnik a nie zawracać głowę innym głupimi pytaniami .