PDA

View Full Version : Koczyk w nosie.. POMOCY

Tynka
09-05-2008, 17:07
Jakiś czas temu przekułam sobie nos. Zrobiłam to sama za pomocą spiłowanego wkręta do ucha. Dziurka ładnie się "zagoiła", lecz często była podrażniana np. jak zaczepiłam kolczykiem o bluzkę itp. Często też gubiłam kolczyk, kupywałam wtedy nowy, ale czasami przez tydzień nie nosiłam ozdoby w nosie, więc musiałam przebijać zarośnięty nos. Teraz zrobiła mi się na nosie taka grudka. W miejscu gdzie mam dziurkę powstała górka, któa wyglądem przypomina kurzajkę. Strasznie to ropieje. Chłopak poradził mi przebić to igłą podejrzewając, że to po prostu zbierająca się pod skórą ropa, ale jak to przebiłam grudka została. Okazało się że pod warstą skóry kryje sie wielka dziura. Co mam zrobić, żeby to zlikwidować? Pomocy...

dawidEf
09-05-2008, 17:36
natychmiast do lekarza, ja bym nie czekal nawet godziny dluzej. masz zakazenie i moze to byc bardzo niebezpieczne. jestes niepowazna jak sama sobie przekluwasz cialo. a co by bylo gdybys trafila niechcacy na nerw lub naczynie krwionoslne? przeciez to robia wykwalifikowani ludzie ktorzy najpierw oceniaja czy mozesz miec w danym miejscu kolczyk a pozniej robia. nastepnym razem to przemysl.

Wojtas
09-05-2008, 20:45
dawidEf dobrze mowi idz z tym do lekarza niewiadomo jakie swinstwo moglo tam wejsc (odkaz to chociarz woda utleniona ) powiem szczerze ze masz teraz nauczke tak to jest jak sie nie robi tego odpowiednim sprzetem a przedewszystkim sterylnym pozatym grudka ci zostanie moze minimalnie zmaleje na drugi raz lepiej wydac troche wiecej kaski na kolczykowanie niz pozniej miec takie problemy jakie sama teraz przechodzisz

dawidEf
09-05-2008, 20:53
odkaz to chociarz woda utleniona

no wlasnie o tym zapomnialem... zrob to koniecznie! moze tez byc woda toaletowa.

Tynka
09-05-2008, 20:58
Odkaziłam to wodą utlenioną. Wyjęłam obecnie kolczyk i zaklejiłam nos plastrem. Grudka się nieznacznie zmniejszyła.
Wczesniej miałam przełuty nos z drugiej strony i nie było komplikacji, ale z powodu zapalenia zatok musiałam go wyjąć. Sądziłam iż przy odpowiedniej pielęgnacji z drugiej strony rónież nie będzie problemu.

Wojtas
09-05-2008, 21:04
Mozliwe ze naderwalas jakis nerw albo jak juz pisalem brak sterylnosci i dlatego tak ci sie robilo widzisz raz wyjdzie i jest piekna dziurka a raz nie wyjdzie i jest grudka z ropa he pozdrawiam i szybkiego gojenia zycze

dawidEf
09-05-2008, 21:22
to jak do lekarza nie idziesz, to myj to woda utleniona jak najczesciej, no i troche mozesz to ponaciskac zeby wygniesc rope. nastepnym razem jak podraznisz to zaklej odrazu zeby nie zabrudzic. pozdrawiam.

YvonneS
09-06-2008, 21:14
Nie wodą utlenioną tylko solą fizjologiczną przemywa się tego typu rzeczy. Woda utleniona rozmiękcza i zaschnięty już strup paprze się na nowo.
Spróbuj przemywać solą i jeżeli nie będzie poprawy to niestety będziesz musiała wybrać się do dermatologa.
I raczej już w tym miejscu nie noś kolczyka bo historia się powtórzy.

Tynka
09-06-2008, 22:44
Dziękuję za pomoc :) Grudka jest już bardzo niewielka. Pozostał tylko mały strupek. Na razie zrezugnuję z kolczyka w tym miejscu. Jak całkiem się zagoi to zrobię obok, albo po drugiej stronie. Pozdrawiam :)