PDA

View Full Version : kłopot ze sprężynami

iskender
02-04-2009, 13:05
mam kilka pytań odnośnie sprężyn przednich i tylnych.jest wiele grubości sprężyn i czy zależą od tego do czego będą służyły(kontur,wypełnianie,cieńiowanie)?.drugie zauważyłem że też są różnej długości to też jest ważne do czego mają służyć?.
I ostatnie chodzi o wygięcie sprężyn jak bardzo je wygiąć i czy też to jest uzależnione od w/w czyników.Nie jestem pewien więc wole spytać.

z góry dziękuje za odpowiedzi

iskender
02-06-2009, 08:00
nikt niechce mi pomóc??widze że na forum są osoby zdoświadczeniem,więc wczym jest problem?,ustawiacie spręzyny na pałe i jaką kupicie taką zakładacie czy to jest to że nie lubicie się chwalić swoja wiedzą:confused:ale to forum od tego chyba jest.

wyso
02-08-2009, 12:33
„ …im grubsza bądź sztywniejsza sprężyna tym maszyna pracuje szybciej, ale siła wbijania jest mniejsza. Napisałem sztywniejsza, bowiem nie wszystko zależy od grubości sprężyny ale od jej kształtu i materiału z jakiego jest zrobiona. Np. Spaulding nie ma wielkiej różnicy w grubości sprężyny lecz w jej kształcie i długości. Z pół okrągłym tyłem są sztywniejsze i nieco krótsze.
W przypadku Sharpza, też jest istotny kształt, choć tutaj są różne grubości materiału. Najłatwiej z tym poradził sobie Eikon, który opiera się wyłącznie na jednym czynniku, czyli grubości. 0.16 jest bardzo miękka i delikatna, maszyna pracuje na niej dość wolno, ale uderzenie igieł jest duże aż do 0.22 gdzie sztywność i grubość jest duża natomiast siła analogicznie spada. Jet France również opiera się na grubości materiału, ciężko dostać je w Polsce a są całkiem niezłe. Mają długie widełki i łatwo je dopasować, podobnie Sharpz.
Workhouse standardy ma też przyzwoite, wyglądem może i nie przyciągają, ale właściwości mają dobre. Materiał jest mniej sprężysty, ale gruby. Nadają się to każdego rodzaju maszyny po odpowiednim podgięciu.
Co do zakładania określonych sprężyn do danej czynności, to nie odpowiem, bo jak sam stwierdziłeś…’

„...nie bez znaczenia jest również długość sprężyn, spore znaczenie ma też stopień wygięcia. mam tu na myśli siłę, z jaką naciska spręzyna (w tym przypadku tylna) wraz z kotwicą do śruby kontaktowej gdy maszyna nie pracuje. im ta siła jest większa -tym maszyna szybciej pracuje i odwrotnie…”