PDA

View Full Version : Jan niezbedny:)

dziara21
10-17-2008, 13:56
Witam to mój pierwszy temat i nie wiem czy przyklejam go w dobrym miejscu.
Tatuaze robie od paru lat i ciagle na rotacyjnym własnej roboty "kabajnie". Zaraz po zrobieniu dziara wygląda naprawde spoko moge nawet powiedziec ze profesjonał ale po jakims czasie wyglada jakby zgubiła troche farby. Mam wrazenie ze to przez to ze nie uzywam foli zaraz po zrobieniu. Mam pytanie jakk jej uzyc bo nie mam zielonego pojecia. Nakładac ja luzno jak opatrunek czy owijac tak zeby nie dopuszczała powietrza i trzymała tusz pod skóra? I czy wogóle ta folia naprawde jest niezbedna?
Z góry dzieki

wyso
10-18-2008, 20:43
Witam- to już chyba pora przeżuci się na jakiś lepszy sprzęcik wydaje misie że to rozwiąże twój problem maszynka własnej roboty za bardzo kaleczy i po zagojeniu widać prześwity a maszynki już nie są tak drogie. Nawet jak założysz folie to co ma wylecieć to i tak wyleci .

dziara21
10-19-2008, 11:14
Własnie zamówiwem sobie mały zestawik, nic wspaniałego ale wystarczy ;)
Dalej nie wiem co z ta folja ?

wyso
10-19-2008, 11:29
Po prostu ją nałóż i przyklej.

Shtojer
10-20-2008, 15:41
Folia to nie jest czarodziejski specyfik ktory zadba zeby tatuaz byl piekny :D Wydaje mi sie ze problem jest w sprzecie jak i w technice razy 3

dropsikk
10-29-2008, 03:17
foli sluzy do tego zeby tatuaz mogl byc caly czas nawilzony i zeby nie byl naruszany przez ubrania czy tez podczas snu przez posciel i inne bzdety ... kiedys mialem taka sytuacje ze chlopak ktorego tatuowalem jechal na nastepny dzien za granice i musial spedzic troche czasu w autokarze no i do snu zdjal na jakis czas folie( nie wiem po co) i tatuaz przylepil mu sie podczas snu do koszulki...oczywiscie dziarka do poprawki bo odrywajac strupka razem z koszulka wyszlo wiekszosc tuszu

zotan12
03-25-2009, 12:38
Witam mam takie pytanie odnośnie foli , jak długo powinno się ją nosić ??

Shtojer
03-25-2009, 21:28
Ja to okreslam "na droge do domu" ;) ale czasem dodaje ze tak kolo 3-4 godzin i wypad z tym

zotan12
03-26-2009, 11:38
Dzięki za odpowiedz . A jak zabezpieczyć tatuaż na łopatce na noc , aby go nie zniszczyć ?? Czy można użyć foli , czy lepiej jakiś opatrunek . Pozdrawiam

dymon
03-26-2009, 13:46
niczym nie musisz zabespieczac po prostu myjesz letnia woda z mydłem i smarujesz np. alantanem lub inna maścią jakiej tam ożywasz skóra musi oddychać i śpisz na brzuchu
pozdro

gangbang
06-01-2009, 15:47
a idzcie w pizdu z ta folia tak jak powiedzial shtojer jrst to na podroz do domu albo na 2-3 godziny po zrobieniu tatu i po to zeby z osoczem nie mieszaly sie jakies brudy z ciuchow i zarazki inne po tych 2-3 godzinach osocze juz nie leci i wtedy t3eba przemywac skure i nawilzac.wpienia mnie to bo durzo tatuatorow naslychalo sie pierdul piate przez dziesiate od babci wujka stryja syna corki konia wargi ze 3eba folie zakladac i kaza tak nosic przez pare dni a potem dziarka kisnie i sie babra bo nie ma doplywu powietrza.mujcie tat i nawilzajcie go go odpowiednia mascia i bedzie gitara.ufff.....:cool:

babajaga82
09-08-2009, 14:34
Co to folii to jakiś pic na wode jest. 4-5 lat temu,nikt nie gadał o folii, zalożyli mi opatrunek na noge i poszlam do domu, w domu mialam nosic tat.odkryty, a że to była stopa, to opatrunek tylko pod buta. Ale już rok temu,owineli mnie w studio folią i puścili do domu, po czym musiałam to myć,smarować co 4 godziny i przez 4 dni nakladac folie.Nawet w nocy trza bylo sie obudzić w pierwszy dzien. Tak też robilam, w każdym razie jak już zdjęłam tą folię,to ładnie się goił, już były strupki itd. W sumie to nie zauważyłam różnicy w gojeniu tego tatu. bez folii i tego "w" folii. Bez sensu. Niektórzy śmią twierdzić że jest inna pielęgnacja koloru,jak dla mnie-gówno prawda:D:D

wyso
09-08-2009, 20:25
:DCzyli gówno wiesz :D

uldor
09-08-2009, 23:04
po co robic z tego zagadnienie? folia nie jest bzdura jak niektorzy sadza - ma istotne zadanie do wykonania i spelnia je doskonale. Po wykonaniu tatuaz jest jak otwarta rana i folia blokuje dostep wszelkiego rodzaju syfu - brudu ,bakterii czy wirusow do momentu kiedy pory w skorze sie troche ''zasklepia''. po 2-3h folie trzeba zdjac i porzadnie umyc tatuaz ciepla woda z delikatnym mydlem, po chwili mycie powtorzyc i splukac zimna woda (pierwsze mycie jest najwazniejsze - usuwasz wtedy z powierzchni skory resztki barwnikow, wazeliny, krwi i limfy)
zaleca sie nalozyc folie na noc w dniu wykonania tatuazu zeby miec pewnosc ze nie przykleisz sie do koldry i przescieradla. mycie powtarzasz 3 razy dziennie i bedzie cacy.

matys23
09-07-2011, 11:19
Folia na noc? No nie nie wiem...skóra nie oddycha przez 8 godzin! Tak jak napisał Sztojer na drogę do domu! Osobiście nie trzymałbym dłużej niż 30 min. A co do przyklejenia się w nocy to wystarczy tat nasmarować. Jeśli ktoś się boi otarć np. w pracy można delikatnie przykleić gazę. Jeśli macie wątpliwości poczytajcie też inne fora np. medyczne a dowiecie się że każda rana potrzebuje dwóch rzeczy do prawidłowego gojenia: wilgoci i powietrza!

owieczka33
09-08-2011, 21:58
Matys23, rzucasz czasem okiem na daty postó, na które odpowiadasz? Bo część z nich jest z 2009 i sądze, że problemy są już mało aktualne. ;)

matys23
09-09-2011, 08:05
No fakt nie zwróciłem uwagi za co przepraszam...jakkolwiek jednak uważam że wyrażanie swojej opinii i lekkie odświeżenie drażliwego tematu nie jest złe ;) A na pewno lepsze niż zakładanie nowego wątku na ten sam temat.
Jeszcze raz sorki, jestem nowy ale będę już teraz zwracał na to uwagę.
Pozdro.

haliboy
09-09-2011, 10:25
nie wiedzialem ze az tak mozna tak dyskutowac o folii hehe zamiast foli uzywac sie czasem gazy ale ja nie polecam bo moze sie przykleic do swierzej dziarki nie ma jak folia do zywnosci pozdro kryminaly :)

owieczka33
09-09-2011, 12:07
Dyskutować to da się i o dupie Maryni, pytanie, jaki to ma cel ? :rolleyes:

matys23
09-09-2011, 12:42
Zależy jak fajną dupę ma Marynia ;)

owieczka33
09-09-2011, 16:12
A no to fakt. :D
I zawsze mozna podjąc dyskusję czy ma fajną, czy tez nie. :p

YvonneS
09-09-2011, 23:26
Matys23, rzucasz czasem okiem na daty postó, na które odpowiadasz? Bo część z nich jest z 2009 i sądze, że problemy są już mało aktualne. ;)

No lepiej jak odświeża niż miałby zakładac nowe z cyklu pt. i tak dalej...

owieczka33
09-10-2011, 19:46
Też fakt. :)