PDA

View Full Version : jak przekonać rodziców

Bix91
10-29-2007, 16:45
Temat związany z wiekiem został zamknięty więc robie nowy, a więc tak mam 16 lat chce sobie zrobić tatuaż, już wybrałem zakład, wzór i zostało mi przekonać rodziców żeby mi dali zgode na kartce a co łatwe nie jest. Osoby które miały taki problem proszę o podanie sposobów które przekonały rodzicieli ;)

hatecore
10-30-2007, 11:21
zeby zrobić sobie tatuaz , chocby ze wzgledów anatomicznych , twoje ciało jest za młode zeby się tatuwać, ono przez nastepne lata jescze wiele się zmieni i dziaranie w takim wieku jest nie wskazane dla twojego dobra , ale zrobisz jak chcesz....

Bix91
10-30-2007, 13:32
zwgledy anatomiczne to nie problem akurat o tatuażu mysle od dawna i specjalnie chodzilem na silownie w wakacje, okres wzrostu mam juz za sobą bo nie rosne juz od jakiegos roku(187cm), wiec przygotowany jestem tylko mam problem ze starymi

hatecore
10-30-2007, 14:52
stary własnie swoimi wypowiedziami pokazujesz jak daleko tobie jeszcze do poziomu w jakim bedziesz wstanie podjać swiadoma decyzje o wytatuowaniu , mezczyna potrafi rosnac nawet do 25 roku zycia , do rozwoju fizycznego dochodzi jescze aspekt psychologiczny, w wieku 16 lat człowiek nie jest w stanie podejmowac dezycji które wiazą go do konca zycia , ja dziaram juz ponad 12 lat, wiece niewiele mniej niz ty sam masz , osobiscie odradzałbym tobie tak wczesne tatuowanie swojego ciała , zrobisz jak zechcesz

roten
10-30-2007, 15:42
witam,

Ja mialem 17 lat, jak zrobilem tatuaż, duzy i w widocznym miejscu, teraz wiem ze bylem dzieckiem jescze wtedy gdy to robilem, po latach to wiem, ale jednak nie chcialbym cofnacz czasu.

pozdrawiam twoje cialo i twoj wybor a co do rodzicow, postawilem ich przed faktem dokonanym udalo sie ojcu sie podobal.

pozdro.

goga
10-30-2007, 20:20
hehehe....to tak jak ja ,zrobiłam i juz...tatuś:D:Dbył zachwycony

piotras
10-31-2007, 07:37
witam,

Rozmowa z rodzicami powinna przyniesc porządany cel. powazna rozmowa. mysle ze jesli im udowodnisz, ze jestes w pelni swiadomy tego co chcesz zrobic, zgodza sie.

punx84
10-31-2007, 12:57
na twoim miejscu poczekałbym jeszcze pare lat, przynajmniej do pełnoletności (ja zrobiłem pierwszy mając 20). wiem że teraz dziaranie jest modne ale nic sie nie stanie jeśli poczekasz te 2 lata.
pozdr.

Bix91
10-31-2007, 15:26
do tego tatuazu jestem przekonany i na pewno nie bede go zalowal a chce go zrobic wmiare szybko bo wzor ktory wybralem ma dla mnie spora wartosc sentymentala

Stone
11-01-2007, 19:17
yo,

Pochwal sie jak ona ma na imię ;)

goga
11-01-2007, 21:19
z tym imieniem to bym sie zastanowila hehehe...............a poważnie to kazdy moze sie wypowiadac tylko o swoich rodzicach. Ja nie wiem jak twoich przekonac ale wiem jak moich........chociaż teraz to juz nie musze:)

tony2486
11-02-2007, 07:16
Ja sądzę tak jak hatecore

że to jeszcze za wczesny wiek. I że przez następnych parę lat bardzo znacząco zmieni się twój wygląd.

Co do siłowni to nic nie pomaga ja trenuje już ponad 6 lat i jak robie przerwę w treningu dłuższą niż 6 miesięcy to waga ciała i masa zmienia się diametralnie.

Jednakże wszystko jest twoją decyzją. Jeśli tak bardzo pragniesz i po prostu to zrób idź tam gdzie nie będziesz potrzebowała pozwolenia.

Nycz3k
12-13-2007, 14:13
Ja ojcu nawet nie mowilem bo znalem odp NIE :/ poszedlem do mamy i mowie zeby pojechala zemna do studia i podpisala zgode (nie mogelm przyniesc kartki) ona niechciala sie zgodzic to powiedzialem ze zrobie u jakiegos zula i najwyzej beda jakies komplikacie wkoncu przemyslala sprawe i zgodzila sie nawet dolozyla mi 200 zl :D

Shtojer
12-13-2007, 19:39
Jednym z dobrych przekonań jest uswiadomienie tego iz tatuaz jest pewna odmiana sztuki tylko ze na skorze :) ja nie mialem problemow z nakreceniem rodzicow gdy chcialem robic pierwszy tatuaz majac 16 lat. Robilem cala lopatke i mialem ten plus ze moj kuzyn tez tatuuje :D teraz im sie rownierz to podoba i sam ojciec sie zastanawia nad tatuazem wiec musisz im zaprezentowac pare wzorkow, powiedziec co i jak, choc zawsze mozesz powiedziec ze to tatuaz tymczasowy i on zejdzie po pewnym czasie hehe (ta sciema zawsze u kazdego jest niezawodna :))

OLdzi89
12-13-2007, 20:42
nie wiem czy pomysł tatuowania się w wieku 16 lat jest dobry :confused: mnie ochota na tatu dopadła w podobnym czasie, lecz zrobiłam sobie dopiero po 18 :D wielokrotnie zmieniała mi się koncepcja wzoru i miejsca gdzie miał być i ten czas sprawił ze wydaje mi się ze wybrałam najodpowiedniejsze dla mnie. fakt miałam chryję w domu o tatuaż nawet jak już osiągnęłam pełnoletność. Dla mnie ten czas nie był stracony, u dziewczyny wybór wzoru i miejsca wydaje mi się trochę bardziej istotny chyba wiecie o co mi chodzi ;) i tak długo czekając na dziarę zrobiłam z tego.. nawet nie wiem jak to nazwać... przywiązałam sie do niego zanim znalazł się na mojej skórze, a radość z czegoś na co sie tyle czekało to niesamowite uczucie. nie mówię ze w twoim wypadku będzie to odpowiednie, moje podejscie moze wydawać się dziwne trochę. Jakby nie było wg mnie warto zrobić z tego swoisty ceremoniał jak ma to być ten pierwszy raz, a później już jak się lubi najbardziej :D

tony2486
12-14-2007, 07:04
Najprościej jest po prostu zrobić. A potem postawić rodziców przed faktem dokonanym :)

Shtojer
12-14-2007, 20:40
Tony swieta racja gdzyz po wykonaniu "zabiegu" juz nie maja duzo mozliwosci zeby cos z tym zrobic :)

tony2486
12-15-2007, 20:34
najprostsze rzeczy bywają najlepsze :D