Witam!
Jakich igieł używacie do jakich tatuaży? Mam na myśli ich grubość. Long, medium czy short taper? Kolor, czerń, cienie, kontury...jaka jest różnica i na co polecacie zwracać uwagę ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
jesli chodzi o grubosc to najlepsze sa 35 mm , a reszta to jak juz komu pasuje ja osobiscie uzywam longow 3 i 5 RL do konturu , i 5,7,9, i jeszcze czasem wyzej RM lub SEM (soft edge magnum) do cieniowania i wypelniania pozdro
ireksmarines
09-24-2011, 21:36
Witam!
Jakich igieł używacie do jakich tatuaży? Mam na myśli ich grubość. Long, medium czy short taper? Kolor, czerń, cienie, kontury...jaka jest różnica i na co polecacie zwracać uwagę ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Long taper to nic innego jak igly wysoko lutowane,czyli z dluzszymi "ostrzami",medium czyli srednie to te najpopularniejsze no i short taper,czyli niewiele "ostrza" widac...
Grubosc igly to grubosc igly..Sa od 0,25 mm do 0,40 mm. Najczesciej sprzedawane,takie standard to 0,30 i 0,35mm. I maja jeszcze oznaczenia np:0000 (to oznaczenie 0,25)...
Bardziej geste barwniki latwiej wbijac grubszymi iglami, ale z drugiej strony moga zostawac slady po nich.Po iglach. Mam na mysli to, ze nie jest to pelne, wypelnione pole, tylko widac ruchy maszynki.Widuje takie cos co jakis czas na zdjeciach.
I jak wszystko - ich dobor to kwestia zupelnie indywidualna. Np mi dobrze sie wbija cienkie linie 5 rl- 7 rl ale 0,25... Jest ich po prostu wiecej na tej samej powierzchni niz w np 3rl-5rl 0,35. Logiczne chyba :P
Sa tez igly z oznaczeniem "T" - textured. Standardowe igly sa gladkie, textured maja ostrza z malymi wglebieniami (cos jak wyskubana kukurydza :P) co ma powodowac dostarczanie wiekszej ilosci barwnika pod skore podczas jednego wklucia. Chociaz osobiscie wiekszej roznicy nie zauwazylem. Na youtube jest gdzies filmik,jak facet jednym przejsciem wypelnil triballa...Hmmm... Nie moge go teraz odnalezc...