PDA

View Full Version : Gojenie się bez folii

kryty
05-05-2009, 12:22
witam

od 1 maja ma pierwszy w życiu tatuaż

poczytałem, popytałem i sprawdziłem

i co z tego wszystkiego wyszło ? to jak powinienem goić:

oto mój sposób:

zero foli - dlaczego ? - bo nie mam ochoty mieć odparzeń, a strupki i tak się zrobią braku doświadczenia

opatrunek z gazy - tak na 2 godziny po zrobieniu potem goła ręka i przy wyjściu z domu opatrunek przez pierwsze 2 dni.

teraz bez opatrunku

3-4 dziennie alanta plus

mycie każdorazowo ale samą wodą

raz dziennie od rana mycie wodą utlenioną

dziś jest 4 dzień od tatuażu - pobolewa w 2 miejscach - tam gdzie jest najwięcej - wypełnienia - nie swędzi, nie łuszczy się

tatuaż wygląda ładnie nie puchnie skóra nie ma plamek ani zaczerwienionych miejsc.

potem napisze jak przebiega gojenie dalel

zapraszam do komentowania, chętnie opowiem na pytania.

dodam tylko że tataż planowałem 15 lat,
co chce wytatuować wiem od lat 5
a od 3 miesięcy miałem wybrany i przerobiony wzór

mierniczek
05-05-2009, 13:23
A ja jestem za folia.
Sam nosilem folie przez prawie 3 dni od momentu zrobienia tatuazu (oczywiscie z przerwami) i nie zrobil mi sie nawet najmniejszy strupek. Skora ladnie sie zluszczyla i to co mialo zejsc ladnie zeszlo. Tatuaz mam spory bo na polowie plecow, wiec jednak radze (w Twoim przypadku pewnie juz za pozno) na noszenie foli.
Tez mnie to dziwilo ze jak niby ma to sie goic jesli "rana nie oddycha", ale jednak posluchalem rady tatuazystki (profesjonalne studio w Milanowku obok Warszawy) i jestem bardzo z tego zadwolony.

YvonneS
05-05-2009, 13:31
Do gojenia ran są uzywane specjalne opatrunki, powierzchowne rany takie jak te spowodowane tatuażem powinno się goić bez stosowania folii czy gazy ponieważ szybciej się goją i nic się nie paprze.
Oczywiście istnieją wyjątki, np. możliwosc zainfekowania świeżej rany lub jakieś otarcia mechaniczne, wówczas folia lub opatrunki są wskazane, jednak nie nalezy trzymać świeżego tatuażu pod folią i jak tylko jest to możliwe pozwolić skórze oddychać.
Aha, i jeszcze coś, woda utleniona nie jest wskazana, jeżeli już chcesz czymś odkażać to stosuj sól fizjologiczną zamiast wody lub zwykłą wodę z kranu podczas mycia. Woda utleniona rozpuszcza powstały strup przez co utrudnia gojenie.

Sadchild
05-05-2009, 15:42
nie uzywaj zadnej wody utlenionej!
Dlaczego uzywasz samej wody? nie oczyszczasz skory w ten sposob z potu, resztek starej masci, etc. dodawaj jakiegos mydla delikatnego, zeby oczyscic tatuaz, a nie zeby go chlodzic...:)

pozdrawiam

orygami
05-05-2009, 16:21
Jestem absolutnym przeciwnikiem folii jedyny wyjątek to świeże tattoo i spokojna pierwsza noc. Są jednak wyjątki jeśli ktoś panicznie boi się o swoją nową dziarkę i wstaje w nocy i o świcie żeby smarować etc... to można założyć folię dla świętego spokoju na noc (był taki przypadek na forum) ale tylko pierwszej nocy dalej nie ma sensu. Natomiast co do wody utlenionej to nigdy nie polecam, jak wiadomo może powodować rozjaśnianie tuszu i rozmiękcza rankę. Zwykła woda z mydełkiem na to cieniutką maścią i luzik.;)

kryty
05-05-2009, 20:52
woda utleniona nie spowodowała w moim przypadku rozjaśnienia tuszu

mydła nie używam ponieważ mam obawy czy nie spowoduje to w połączeniu z tuszem jakiś reakcji alergicznych

teraz zauważyłem pierwsze odrywające się strupki jednak swędzenie dalej brak

co oznacza że ranki już są dobrze zasklepione więc dzisiaj wreszcie umyje tatuaż mydłem :)

esc
05-05-2009, 23:32
Ja do mycia używałam dziecięcego płynu do kąpieli. Ale nie jakiegoś firmowego, tylko zwykłego, jedynego po którym moja córka nie ma uczulenia, "rossmanowego" Babydream z nagietkiem. Kropla ma wilgotną rękę i delikatnie zmywać.

kryty
05-06-2009, 07:38
po wczorajszym umyciu mydłem i wysuszeniu papierem odczekałem 5-10 minut i posmarowałem alantanem

Rano strupków odpadających więcej, a łuszczącej się skóry całe stado :)

i zaczyna swędzieć :P do szału mnie to doprowadzi :P

romaek
05-07-2009, 20:37
co wodą utlenioną na świeży... w ogóle na tat2? 1-szy raz słyszę moim zdaniem troche bez sensu nie wyjasnieje Ci przez to?

YvonneS
05-07-2009, 21:34
Może i nie "wyjaśnieje" (?) ale z pewnością gorzej i dłużej będzie się goił.

xxkeiraxx
05-08-2009, 00:35
Ja o swoje pierwsze 3 tatoo wogle szeczoglenie nie dbalam i bardzo ladnie sie goily ( chodz troche dluzej jak teraz porownam) o ostatnie dwa to bron boze zadnej foli badz opatrunkow wszystko ladnie oddycha do tego 3 razy dziennie przymywalam mydlem siarkowym antybakteryjnym i na to cienka warstwa alatanu plus. Tatuaze zawsze ladnie i szybko mi sie goja jak w ten sposob dbam i taki polece szczerze kazdemu. Ma byc na wieszchu oddychac i przemywac mydlem antybakteryjnym.

kryty
05-08-2009, 08:30
jaśniejszy się nie zrobił a cel użycia wody utlenionej to "odkażenie" nie używałem mydła antybakteryjnego

czy dłużej się przez to goi? nie wiem nie mam porównania

dzisiaj jest tydzień od zrobienia i nie wszystkie czarna "strupki" z kontur zaszły ale większość tak i skóra tam gdzie nie była przykryta "strupkami" już się w zdecydowanej większości złuszczyła

w dużej części jest już zagojony i wygląda rewelacyjnie :)

pontonss
05-08-2009, 13:41
Woda utleniona to tatalny debilizm, mój tatuator poleca do mycia dziarek żel do higieny intymnej ekstra delikatny i na pewno zero alrgii

kryty
05-08-2009, 14:41
twoim zdaniem jest to debilizm
zdaniem gościa który mi robił to zabieg lepiej zabezpieczający od mydła

kolejny przykład, że ilu Polaków tam tyle samo różnych mądrości :)

orygami
05-08-2009, 15:18
Sorki ale dla mnie woda utleniona nie pomaga a szkodzi. Szczególnie zaraz po zabiegu. Jakie ma właściwości każdy wie dla mnie wystarczy fakt że musuje po polaniu na świeżą ranę jak również rozjaśnia włosy. Czy działa źle na tusz? nie wiem nigdy nie sprawdzałem i nigdy nie polecam do pielęgnacji tattoo...

YvonneS
05-08-2009, 17:15
Zgadzam się z przedmówcami. Woda utleniona nadaje się do przemywania niewielkich ran i otarć skóry lub do płukania jamy ustnej ale nie do przemywania tatuażu ani też do pielęgnacji przekłutej skóry. Niszczy ona (spala -ścina) białko, budulec komórki, dlatego rany przem. wodą utlenioną trudniej się goją ,gdyż organizm musi w pierwszej kolejności usunąc te które zniszczyła.
Jeżeli juz chcecie czymś odkażać czy przemywać to polecam sól fizjologiczną która jest bezpieczna i łagodna.

xxkeiraxx
05-08-2009, 18:35
Ja dopiero tu pierwsze slysze zeby ktos urzywal wody utlenionej do przemywania i to czestego tatuazu.
Osobiscie bym tego nigdy nie zrobila.
Ostatnio przekluwalam sobie kolejna dziorke w uchu i pytam sie czy mozna to przemywac woda utleniona, odpowiedz definitywna NIE. Do tego tupu rany polecono mi czysty spirytus salicynowy, fakt szczypalo bardziej niz woda ale za to jak szybko sie zagoilo. Ale to jesli mowa o przekluciach.

YvonneS
05-08-2009, 21:26
Spirytus? coraz lepiej.
Do pielęgnacji przekłutej skóry zawsze stosuje się sól która jest łagodna i nie powoduje podrażnień oraz wpływa na szybszy proces gojenia.

Prosty przykład, zalecono mi wlasnie tą nieszczęsną wodę do pielęgnacji świeżo przekłutego pępka i nie dość, ze za nic mi się to nie chciało goić to po pewnym czasie było coraz gorzej i rozważałam w ogóle pozbycie się tego kolczyka. Dopiero ktoś mądry powiedzial mi ,ze takie rzeczy przemywa się solą i tak też zrobiłam. Wszystko się ładnie i szybko zagoiło.

xxkeiraxx
05-09-2009, 00:13
Moze to poprostu na kazdego inaczej dziala ja przemywalam przeklucia spirytusem dobrze odkazalo i zasuszalo naprawde szybko mi sie goilo.

YvonneS
05-09-2009, 08:44
Na każdego tak samo. W salonach piercingu też zalecają przemywanie solą a nie jakimiś spirytusami.
Zarówno spirytus jak i woda utleniona podrażnia niepotrzebnie miejsce przekłucia i nie pozwala na szybkie i bezbolesne zagojenie.

xxkeiraxx
05-09-2009, 09:56
Wiesz mam wrazenie ze pozjadalas wszystkie rozumy !
Nie wiem czy ktos Ci to juz pisal na forum ale prawie wszystkie posty muszisz w lekki badz perfidny sposob skrytykowac.

Nie wiem moze nam tu wkleisz jakis skan kursow kosmetyczki czy chociaz swiadectwo szkoly pielengniarskiej.

Swoje racje pokazujesz w nieprzyjemny sposob, co kto napisze to Ty odrazu swoje madrosci, nie mowie ze nie masz racji ale kobieto troche jakiejs milej normalnej oprawy wypowiedzi a nie jak chybryda.

YvonneS
05-09-2009, 10:05
Wiesz mam wrazenie ze pozjadalas wszystkie rozumy !
Nie wiem czy ktos Ci to juz pisal na forum ale prawie wszystkie posty muszisz w lekki badz perfidny sposob skrytykowac.

Nie wiem moze nam tu wkleisz jakis skan kursow kosmetyczki czy chociaz swiadectwo szkoly pielengniarskiej.

Swoje racje pokazujesz w nieprzyjemny sposob, co kto napisze to Ty odrazu swoje madrosci, nie mowie ze nie masz racji ale kobieto troche jakiejs milej normalnej oprawy wypowiedzi a nie jak chybryda.

Wcale tak nie uważam.
Od początku wypisujesz bzdury, które ktoś moze uznać za prawdę.
Nie wiem kto ci tak doradza ale robi to w sposób niewłasciwy.

Nie musisz mi wierzyć, ostatecznie mozesz zpytać lekarza czy piercera z dobrego studio.

Poza tym nikt nie mówił, że musi być miło.
A zresztą twoja sprawa jak to odbierasz jednak nie wciskaj ludziom głupot i zajrzyj czasem do słownika ortograficznego.

Jeżeli napiszesz coś pożytecznego i zgodnego z prawdą to chętnie przyznam ci rację.

A coś mi się jeszcze przypomniało, otóż ekspedientka z osiedlowgo sklepiku miała problemy z gojeniem kolczyka w brwi który przekłuł jej znajomy i również polecił przemywanie spirytusem. Robiąc zakupy zapytałam czemu ma taki zapuchnięty i czerwony łuk brwiowy a ona, ze już dwa miesiące nie może tego wygoić. To jej poleciłam sól fizjologiczną i po kilkunastu dniach opuchlizna zeszła a brew się zagoiła.
To nie jest mój wymysł ale tak radzą piercerzy a chyba oni wiedzą najlepiej.

kryty
05-09-2009, 14:19
w moim wypadku bezpośrednio po zrobieniu tatuażu został on przemytu spirytusem

bolało ale przynajmniej miałem pewność, że nic mi się tam nie zrobi :P

co do sposoby wypowiadania się to tylko sprawa osoby wypowiadającej się jaki przyjmuje ton, może ktoś lubi innych obrażać (nie dociekam przyczyn) a może po prostu ma zły dzień

ja ton mam w dupie jak mnie ktoś naprawdę wpierdzieli to odszczeknę ale przeważnie zlewam bo nie widzę sensu szarpania się z "wirtualnymi przyjaciółmi" :p

YvonneS
05-09-2009, 16:26
BTW, spirytus salicylowy jest środkiem o słabym działaniu odkażającym, dlatego profesjonaliści stosują preparaty typu ecolab skinsept lub inne antyseptyki działające na wiele szczepów bakterii.
Polecam zasięgnięcie opinii dermatologa.

kryty
05-10-2009, 10:56
ATSD ilu osób zapytasz tyle opinii :)

mój tatuaż już jest wygojony, miejscami swędzi troszkę i przez krótką chwile ale to już delikatnie i zaraz przestaje

może jak ktoś będzie czytać post od początku to mu się przyda kilka info z niego

;)