View Full Version : folia
dariuszkarpierz
07-18-2009, 20:58
może ktoś napisac ile trzeba nosci tą folię ochroną ,bo dziś zrobiłem tattoo i nie wiem czy folie mam nosic przez 24godz. czy kilka dni ??
folie masz ylko po to zeby z salonu dojsc do domu i nie pobrudzic ubrania.. później juz nie potrzebna ;)
dariuszkarpierz
07-18-2009, 21:39
z tego co pamietam to koles co robił mi dziarę powiedział żebym ją nosił przez 24godz i z powodu tego ze jest bardzo ciepło zmieniał opatrunek (folię ) co 5 godz., a gdzies tam teraz wyczytałem ze folie trzeba nosic przez 2 tyg. zeby ta masc się nie wycierała o ubranie i pozostawała na tatuażu ,no ale przecież żeby się to ładnie goiło to nie moze byc zadnej folii bo skóra nie ma jak odychac , w pon. jade do pracy (budowa) i nie wiem czy zakładac folię i zminiac ją czy wystarczy np. koszulka z dł. rękawami żeby chronic tattoo przes słońcem
no tatto swiezy wiadomo ze trzeba chronic przed słoncem ;)
a już z tą pracą to ciężko bo jednak budowa to duzo ruchu i wogóle.. w tej kwestii Ci nie pomoge ;)
reszta niech sie wypowie :)
BAN za folie ileż to można z ta folia
w pon. jade do pracy (budowa) i nie wiem czy zakładac folię i zminiac ją czy wystarczy np. koszulka z dł. rękawami żeby chronic tattoo przes słońcem
Jak na budowę, będzie kurz itp., to noś folię, ale po pracy od razu sciagaj i daj tatoo oddychać
ja bym to jednak zrobil ze jak bedzie cieplo to tylko koszulka z dlugim, najlepiej biala... jak chlodno to folia moze byc tylko zmieniaj co 3h
najlepiej biala...
Wiem, że biały najmniej przyciąga słońce, ale właśnie nie bardzo biała, bo mu się pofarbuje od tatoo.
xxkeiraxx
07-19-2009, 20:08
Fajnie bedzie wygladal z biala koszulka na budowie :-)
A tak powaznie wiecie co trzeba bedzie zrobic jeden temat o foli i skopiowac tam wszystkie wypowiedzi na jej temat a potem odsylac tam ludzi bo ilez mozna tlumaczyc :(
prawda jest taka ze folia ma swoje plusy i minusy...
ja (gdy bylem niedoswiadczony) swoj pierwszy tatuaz pielegnowalem zgodnie z zaleceniami - czyli 5 dni w foli,a przez 2 tygodnie na noc - i sprawdzilo mi sie super, zadnych strupkow. paprania itp. itd. przy drugim znowu tylko przez trzy noce trzymalem - w dzien wcale - ale byl duzo mniejszy :p
A tak powaznie wiecie co trzeba bedzie zrobic jeden temat o foli i skopiowac tam wszystkie wypowiedzi na jej temat a potem odsylac tam ludzi bo ilez mozna tlumaczyc :(
Zgadzam się :)
I tak znajdzie się zawsze jakiś leń któremu nie zechce się przeszukiwac forum i załozy kolejny wątek o tym czy zakładać czy nie zakładać.
xxkeiraxx
07-20-2009, 15:12
Ale wtedy wystarczylo by by jedna osoba wkleila linka do tematu i temat zamkniety a tak to scierania sie i scierania za kazdym razem to samo niektore zdania to juz mi sie na pamięć wkuły na temat tej foli hahahahahaha:D
ja używam tylko folii do spania, żeby nie przykleiła mi sie dziara do pościeli :D
ja folie tylko pierwsza noc. zero strupków . tylko juz 9 dzien a dopiero naskórek schodzi , poźno cos.
u mnie za pierwszym razem po 3 dniach a za drugim po 7, wiec to chyba zalezy od wielu rzeczy;)
wydaje mi się że proces gojenia zależy od tuszu no i skóry, każdy reaguje inaczej na tatuaż, ja smaruje alantanem + ok 5 razy dziennie i wszystko idzie zgodnie z planem :)
xxkeiraxx
07-21-2009, 11:27
Kazdy tat2 goi sie inaczej u roznych osob juz bylo nie raz pisane , moj na reku goil sie 4 dni a na karku prawie miesiac !!!
moj na reku goil sie 4 dni a na karku prawie miesiac !!!
Mój na udzie, nie wiem, czy to możliwe... goił się 3 dni, ani schodzącej skóry ani strupków itp, przestał boleć i tyle, po temacie.... a na biodrze - szkoda gadać, myślałam, że to się nigdy nie skończy ;)
xxkeiraxx
07-22-2009, 09:38
Bardzo mozliwe :-)
Mojej siostrze tatuaz goil sie tez 3 dni w sesie zagojenia bo wszyscy wiemy ze kopletne wygojenie i powstanie nowego naskorka trwa okolo miesiaca tak czy inaczej :-)
kociakk88
08-05-2009, 22:21
a jeśli ktoś taki jak ja pracuje w cukierni,to jak ma dbać o świeży tatuaż?? folia raczej sie nie sprawdza bo gorąco na każdym kroku :(
Weź urlop lub idź na zwolnienie.
A co ci w studio powiedzieli, że jak masz dbać o tatuaż?
kociakk88
08-07-2009, 00:27
tatuaż będzie mi robił (za niedługo) mój znajomy,który naprawdę jest sprawdzony,a jak narazie nie miałem szansy z nim o tym pogadać (wolę sie raczej poradzić "weteranów" )
Co do wolnego to co najwyżej 4 dni wliczając w to weekend :( no niestety brutalne realia