View Full Version : Etapy gojenia sie tatuazu
RoolAnd91
09-09-2008, 12:07
Witam,
mam mala prosbe zeby ktos napisal jakie sa etapy gojenia tatuazu . no bo wiem ze swedzi, jest czerwony, robia sie strupki i sie luszczy skora ale nie wiem w jakiej kolejnosci to nastepuje . a za tydzien robie swoj pierwszy tatuaz i bym chcial wiedziec dokladnie jak to jest .
z gory dziekuje :D
1grzesiu1
09-09-2008, 20:52
raczej swedzi nie drap pamietaj:) kilka dni i przestanie troche zaczerwieniony po jakims czasie sie "zluszczzy sie " nie wiem jak to nazwac schodzi naskorek strupki nie wystepuja chyba ze ktos ci hujowo zrobi nie ma prawa byc zadnego strupka tak mi sie chociaz wydaje ja nigdy nie mialem i tak koles mi mowi co mnie dziara pozdro
ja strupków nie miałam, tatuaż mam już tydzień i lekko swędzi, ale szybko o tym zapominam ;) już się złuszczył ;)
ja jeszcze tygodnia nie mam, ale trochę po swędzi i przestanie , staraj się jak najmniej go dotykać i pamiętaj NIGDY brudnymi rękoma , ręce to największe siedlisko bakteri !
Mi żadne pryszcze ani strupy nie powstają !
Sadchild
09-10-2008, 17:31
z doswiadczenia. Czas gojenia zalezy od miejsca (mnie najszybciej zagoill sie tatuaz na wewnerznej stornie bicepsa, najdluzej na lydce gdzie skora twardsza). proces gojenia opisze na podstawie tatuazu z bicepsa.
1. Najpierw tatuaz jest zaczerwieniony, reka lekko opuchnieta i ciepla (jak przystawisz blisko reke poczujesz cieplo) - u mnie ten stan utrzymywal sie ok.24h
2. Po ¬24h zaczerwienienie powinno sie troszeczke zmniejszyc w obrebie nienaruszonej skory.
3. Po okolo 3-4 dniach reka nie powinna byc juz czerwona, ale moga wystapic siniaki (nie takie jak po pobiciu oczywiscie, lekkie takie jak przy pobieraniu krwi) Reka moze chwilami juz swedziec.
4.5-6 dzien podczas smarowania bepanthenem (lub czym tam smarujecie) na palcach moga pojawiac sie kawalki zluszczonego naskorka, z czasem bedzie ich coraz wiecej, w miejscach gdzie juz zszedl naskorek tatuaz moze wydawac sie jasniejsz - bez obaw to normalne. SWEDZI?! - I DOBRZE ma swedziec jak chcecie to sie mozecie podrabac...po d..pie (no chyba ze tam mieliscie tatuaz - wtedy mozecie sie drapac po nosie):)
4. Dzien 10, naskorek juz powinien sie ladnie regenerowac, niektore miejsca moga wygladac tak jak skora po nadmiernym opalaniu gdzie odrasta juz nowa warstwa naskorka, w miejscach gdzie bylo wiecej tuszu moze jescze byc stara skora, ktora sie moze wydawac twardsza, bez obaw to zejdzie wraz ze smarowaniem.
okolo dnia 11-12 mozna zaczas smarowac tauaz jakims nawilzaczem.
Tatuazu nie wystawiamy na slonce, nie chodzimu na basen, nad wode, na solarium, staramu sie nadmiernie nie pocic, generalnie uwazamy bardzo na nowe dzielo na skorze.
Prysznic jest ok, ale nie moczymy nadmiernie tatuazyku bo sie na nas obrazi :)
No i oczywiscie najwazniejsze - nie dopuszczamy zeby tatuaz byl suchy! budzimy sie w nocy, jak trzeba. Jak tatuaz bedzie suchy to nam na zlosc zrobi strupki, a tego niechcemy!
pozdrawiam.
RoolAnd91
09-10-2008, 19:53
Sadchild dzieki wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo .
pozdrawiam .
siema po jakim czasie moge zacząć całkowicie moczyć tatoo??
Edi_88_88
07-31-2011, 22:07
jak ci sie zluszczy plus jakies trzy tygodnie aby sie naskorek zregenerowal...
polecam swietny krem do gojenia tatuażu easy tattoo nie wiele kosztuje a zapobiega przykremu procesowi gojenia ja go kupiłem na www.clipcord.pl :D