PDA

View Full Version : Długość gojenia ?

RoolAnd91
10-20-2008, 19:34
Mam pytanie jaka jest długość gojenia się tatuazu ? ja mam napis na nadgarstku i mam go miesiac i tydzien a moj tatuazysta mowi ze sie nie wygoil jeszcze . no i ciekawi mnie jak dlugo moze sie goic tatuaz . ciagle go smaruje wedlug zalecen

1grzesiu1
10-20-2008, 20:04
siema ja nigdy nie smarowalem dluzej niz 2 tyg a ostatni jaki zrobilem tydzien bez przesady ale widze ze na tym forum kazdy ma swoje teorie na ten temat pozdrawiam

dawidEf
10-20-2008, 21:22
jezeli goi ci sie tak dlugo to to napewno nie jest normalne. wiem ze gojenie moze sie wydluzyc jak tatuazysta za gleboko ci skore nakluje albo jak zmieli zabardzo skore. moj tatuaz robilem na kilka razy juz i za kazdym goil sie nieco dluzej niz tydzien, ale nie dluzej niz 2. pzdr!

Pabiełek
10-20-2008, 23:00
Ponad miesiąc to zdecydowanie za długo. Też mam tatuaż na nadgarstku i goił mi się jakieś*10 -12 dni. Potem nie było już potrzeby smarowania. Zeszły strupki i wszystko było już git:)

RoolAnd91
10-21-2008, 10:24
tzn no opuchlizna, zaczerwienienie i naskorek sie zluszczyl po jakis 10 dniach ale jak po 2 tygodniach od zrobienia tatuazy pojechalem do studia to tatuazysta powiedzial ze sie nie wygoil bo sie "błyszczy" i ze mam poczekac .

wyso
10-21-2008, 11:49
Wydaje mi się że najważniejszy etap już za tobą teraz skóra musi dojść do siebie. Ja bym już nie smarował i pozwolił skórze normalnie oddychać ewentualnie po kąpieli jakimś balsamem.

Shtojer
10-21-2008, 16:17
Naskorek sie regeneroje. i nie zostaje Ci nic innego jak czekac.

OLdzi89
10-22-2008, 20:56
jakiś balsamik, by wspomóc ten procesik i będzie ok;) mnie naskórek zszedł po ok tygodniu, a po następnych 2 wyglądał już w miarę normalnie

dropsikk
10-29-2008, 04:30
ciekawe gdzie kolega wyzej kupowal masc chyba u tego tatuazysty:D:D:D moje dzierki goily sie zazwyczaj okolo 10dni tak zeby wszedl calkowicie naskorek i jak kolega wyzej napisal ze dziarka sie blyszczy:) i wtedy zawsze przestawalem smarowac tylko od czasu do czasu zwyklym kremem

evachj
11-19-2008, 18:58
ogólnie naskórek regeneruje sie ok 28dni. Ale to 28dni to takie calkowite odbudowanie naskórka. Mysle ze nie powinines smarowac juz mascia tego tatuazu. tak jak inni mowili nawilazaj go jakims balsamem. Skoro skóra juz zeszla to jest ok. pozdrawiam.

YvonneS
11-19-2008, 21:58
Dokładnie, czas regeneracji naskórka wynosi ok 4 tygodni, jednak potrzeba aż do dwóch miesięcy aby skóra w tym miejscu całkowicie się odbudowała.
Maść gojącą stosuje się w początkowej fazie gojenia, później wystarczy smarować kremem np. dla dzieci i uważać na słońce czy solarium.