View Full Version : Czym przemywać w trakcie robienia tatuażu?
czesc. Jaki jest najlepszy środek do przemywania tatuażu podczas jego wykonywania? Czego używacie w tym celu? Może macie jakąś magiczną recepture co zdaje egzamin? Ja używam mydla do higieny imtymnej, dodaje do niego odrobine spirytusu aby była rzadka konsystencja tak żeby można bylo używać przez spryskiwacz. Jest to patent mojego tatuazysty i tez go stosowalem kilka razy. Co o tym myslicie?
Polecam rozpuszczalnik nitro :D:D:D
O ile pamiętam to artysta u którego się tatuuję używa w trakcie robienia zwykłej wody destylowanej, przed wykonaniem przemywa skórę płynem dezynfekującym skinsept (chyba?).
dzieki. tak też myślałem, następnym razem przerzuce się na tą wode destylowaną, wolałem się upewnić. pozdr
Ważna rzecz wazelina, pomaga tamować ewentualne krwawienie i nie rozcieńcza farby + opcjonalnie woda z mydłem. ale z tym spirytusem to lekka przesada:D
ale to tylko odrobinke tego spirolu :) jak mi tym przemywal nie szczypialo nic, no moze odrobine, wystarczy naprawde mała proporcja aby sie zmienila konsystencja tego mydla do higieny intymnej. w kazdym razie bede teraz robil z woda destylowana. A wazelinka owszem, podstawa. thx za podpowiedzi ;)
juni25or
09-24-2009, 17:53
witam wszystkich forumowiczow mam takie pytanko czym smarowac tatoo po odbiciu go na skorze przed tatuowaniem zeby tusz niewypływał i zeby zamocno mi nie zalewał linii bo jak ogladam LAINK lub MIAMIINK to tam czyms smaruja i myslalem czy zwykla wazelina jest O.Ki
ja lekko smaruje wazelina, ten wzor odbity z kalki raczej ciezko schodzi, wazelina go nie zmyje i raczej w tym przypadku nie zaszkodzi, jak skora jest posmarowana wazelina latwo mozna zetrzec nadmiar tuszu i fajnie widac to co zostalo pod skora. ;)
a woda z mydłem do zmycia nadmiaru gęstej, mażącej się farby, np. białej;)
a woda destylowana którą można kupić w dziale samochodowym w supermarketach lub na stacjach benzynowych to się nada do tego celu? czy jest jakas różnica gdzie się ją kupuje?
Staaary przechodzisz samego siebie:D:D:D
dobre. Spróbuj poszukać w dobrych kwiaciarniach
zasadniczo plyn do przemywania tatuazu to nic innego poza mieszanka detergentu (plyn do naczyn ''fairy'') wody destylowanej i malej domieszki alkoholu izopropanolowego (wysoko stezonego) brzmi dziwnie ale tak jest. zdaje egzamin doskonale . nawet ''green soap'' od Intenza to to samo.
Staaary przechodzisz samego siebie
dobre. Spróbuj poszukać w dobrych kwiaciarniach
ZGNIŁEK smiejesz sie, ale szukalem wszędzie, w aptece nie ma, dostylacji nie przeprowadze bo dostepu do laboratorium nie mam i tylko w dziale samochodowym widzialem wiec pytalem czy ta woda to jest to samo i czy bedzie dobra.
WYSO dzieki za odpowiedź
ULDOR tez kiedys czytalem ze ktos przemywal wodą z "plynem do naczyn" ale myslalem ze ktos nie pisał tego powaznie, a jednak cos w tym prawdy bylo. No i jak piszesz domieszka alkoholu również sie znajduje w tym ''green soap'', a niektórzy mnie zbrechali ze odrobine spirytusu dałem do tego czego uzywalem na poczatku.
Już wiem czego będe używał ;)woda destylowana + płyn do higieny intymnej(zamiast plynu do naczyć, bo do konca nie jestem przekonany) + szczypta %
nie obawialbym sie uzycia plynu do naczyn bo ten detergent bardzo efektywnie zabija bakterie i wirusy a do tego nieco latwiej niz mydlo usuwa tluszcze co ma znaczenie jak chcesz pozbyc sie nadmiaru wazeliny ze skory. uzywalem tej mieszaniny osobiscie przez wiele miesiecy i sprawdza sie znakomicie. alkohol jest potrzebny ze wzgledu na ''doczyszczenie'' calosci i powierzchniowe usuwanie bakterii ze skory klienta podczas tatuowania.pozdro
Ja używam roztworu wody z mydłem w płynie. jest to mydło przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. zawiera odrobine alkoholu propylowego i isopropylowego i do kupienia w aptece za około 10zł 500ml