PDA

View Full Version : Czy wszystko robie dobrze?

MeHowek20
04-26-2009, 10:56
Witam :]
24.04 zrobiłem sobie upragniony tatuaz :]. Wysłuchałem wszystkich rad tatuazysty co do pielegnacji, ale jak to zwykle bywa za pierwszym razem mam pewne watpliwości... Smaruje się altanem plus, z tego co czytałem u was jest dobry, ale
- czy łuszczenie skóry zaczyna sie po 3-5 dniach czy juz powinno sie skonczyc po tym czasie?
- czy tatuaz powinien byc nawilzony 24h na dobe, czy dac spokoj kilka godz dziennie skorze zeby goilo sie bez masci?
- przez pierwsze godz po tatuowaniu duzo osocza (czy czegos takiego) leciało mi z dziarki a teraz nic nie leci, nic nie swedzi, nic nie szczypie - powinienem sie cieszyc, ale to tez mnie martwi ;p - nie powinno byc zadnych objawow gojenia?
- od tatuazysty slyszalem ze nawet idac pod prysznic grubo posmarowac mascia dziarke zeby przypadkiem sie nie zamoczyla, a u was na forum przeczytalem zeby lekko przemywac woda i mydlem przed kazdym kolejnym smarowaniem - co jest prawda?

A oto moja duma :)

Pozdrawiam :]

ps: mam nadzieje ze udało mi sie zamiescic zdj swojego tatuazu, jak wciaz nie bedzie sie wyswietlac to prosze o jakies instrukcje jak to zrobic, z gory dzieki :]

iskender
04-26-2009, 17:01
wszystko jest oki dobrze robisz i wszystko idzie dobrze co do wody to,to i to jest prawdą tatuażysta powiedział ci o kąmpieli całego ciała żeby strupki nie zamokły i nie poschodziły,sam tatuaż tak jak pisane przemywa się wodą.

ze zdjeciem to na dole gdy piszesz wiadomość masz dołączone pliki i tam dodaj zdjęcie z kompa

MeHowek20
04-26-2009, 21:49
Ze zdj juz sobie poradziłem jak widac :].
Rozumiem że skóra zaczyna dopiero schodzic po 3-5 dniach a nie ma juz zejsc cala. A co do smarowania to zrozumiałem ze musi byc wciaz nawilzony. Tak więc dzięki za info, bardzo mi pomogleś i mnie uspokoiłeś :]. Pozdrawiam :)

Sadchild
04-27-2009, 16:22
Hej,

Wyglada spoko. Co do kapieli - bierz prysznic, nie siedz w wannie, pod prysznicem splucz stara warstwe masci - bo przylepiaja sie do niej rozne paprochy, wytrzyj dziarkie recznickiem papierowym (ale tylko przyklepujac, nie wycieraj jej tak jak normalnym recznikiem) na umyta dziarke naloz na nowo swieza masc.

skora ma sie luszczyc - to proces regeneracji. niedlugo tez zacznie cie strasznie swedziec - pamietaj nie wolno drapac! :)

w sumie rzecz najwazniejsza - nie dopusc zeby tatuaz wysechl, a wszystko bedzie super!

I taka rada na przyszlosc, jak juz bedziesz mial proces gojenia za soba, przyjdzie lato to nie eksponuj dziarki na sloncu, jesli musisz to uzywaj najsilniejszych filtrow.

MeHowek20
04-29-2009, 12:35
Cześć Sadchild :)

Dzięki za rady i informacje ;]. Robie wszystko zgodnie z waszymi radami i narazie tatuaz goi mi sie super :D. Zaczęła schodzić już skóra z konturów i wszystko piekielnie swędzi heh. Jak narazie nie mam żadnych strupów i kolory jeszcze nie wyblakły więc może nie będę musiał iść na ich poprawianie :D. Smaruje się maścią Alantanem plus, z tego co czytałem jest chwalony na tym portalu i co najważniejsze nie zawiera w sobie alkoholu jak np alantan plus w żelu czy inne maści. Smaruję się 2x dziennie i raz myje dokładnie pod wodą, ale papier mi się przyklejał do pleców więc susze go troche suszarką na odległość ;p. Co do opalania to unikam jak ognia chociaż na dworze jest teraz tak ładnie...

Dzięki wszystkim za odpowiedz, rady i pomoc :]
Bardzo się ciesze ze dołączyłem do tego portalu, jesteście super!
Pozdro

Sadchild
04-29-2009, 15:11
Spoko! Wiemy ze jestesmy super ;)) hehe.

Papier faktycznie moze sie przyklejac, ale reczniczki juz powinny byc ok.
Pamietaj - zadnych zelow! ma byc masc! Ja uzywam Bepanthen'u. ale to juz raczej kwesta upodoban niz dzialania :)

pozdrawiam

MeHowek20
05-05-2009, 12:26
Siemka :)
Nie odzywałem się sporo bo majówka była :], mam nadzieje że wszyscy spędzili ją tak zajedobrze jak ja :D.
Przez cały czas stosowałem się do tego co mi radziliście i jest bardzo dobrze :]. Nie miałem żadnych strupów, a skóra zeszła już prawie w całości, i teraz mam pytanie:

Kiedy należy przestać smarować skórę?
- Do momentu jak zejdzie cała skóra czy
- Do momentu jak tatuaż przestanie mnie swędzieć?

i jeszcze jedno pytanko odnośnie POPRAWKI bo niektóre kolory strasznie wyblakły i niestety będą konieczne odwiedzinki tatuażysty:

- Czy po ponownym nałożeniu koloru lub cieniowaniu znów muszę dbać o skórę jak po 1 tatuowaniu? Mam tu na myśli to czy znowu muszę smarować, czy będzie mi schodzić skóra i czy znowu będzie to trwało kolejne 2 tyg... wolałbym nie ;p

Jak zawsze liczę na wasze konkretne i pomocne odpowiedzi :]
Prosiłbym o jak najszybsze rady bo jutro chciałbym iść na poprawke

Wielkie pozdro dla wszystkich :]