PDA

View Full Version : Czy można czymś zastąpić ALANTAN PLUS ?

BoskaAga
11-22-2008, 12:23
Witajcie !
Od kilku dni posiadam świerzy tattoo, smarowałam go od początku alantanem plus, tylko że własnie mi się skończył;( tatuaz robiłam w srode, goii sie pięknie na razie nic niepokojacego nie zuważyłam, cały czas lekka warstwa alantanu na noc folia + maść no i folie nakładam wtedy gdy gdzies musze wyjsc np w czasie szkoły, gdy ejstem w domu tatuazyk oddycha. Ale przejde do konkretów otóz zastawaims ie czy te masc moge czyms zastapic ? np oliwka bambino ? czy czyms podobym co ma działanie natłuszczające ? a Jeśli bym zaprzestała uzywac maści na tym etapie gojenia to jakie były by konsekwencje ? pytam bo szrzecze mówiac nie mam teraz za bardzo funduszy na te maśc ( nie jestem osoba wypłacalna a od rodziców juz niechce ciaganac tymabrdziej że nie beda happy ze znowu pakuje jakies pieniade na tattoo);( ale na zdrowiu sie nie oszczdza, wiec oczywiście jesli to konieczne kupie te masc ( a w,łasnie ile ona kosztuje) ;d z góry dzieki za odpowiedz

I jecsze jendo czy ejst jakas roznica pomiedzy alantanem plus KREM a MAŚCIĄ ??

1grzesiu1
11-22-2008, 12:54
kup tribiotic jest w malych saszetkach po 1g jak masz maly tato to 1saszetka ci na kilka razy wystarczy chyba ok 1,5zl kosztuje

YvonneS
11-22-2008, 12:56
Oliwka nie jest wskazana, świeży tatuaż powinno się smarować maścią przyspieszającą gojenie, Alantan jest dobry i niedrogi. Z innych maści stosuje się bepanthen lub linomag.
Maść zawiera składniki natłuszczające, krem szybciej się wchłania, dlatego nie jest zalecany w początkowej fazie gojenia tatuażu.
Po odpadnieciu strupa mozesz już spokojnie smarować kremami.

Oosbiscie odradzam tribiotic, to specyfik z antybiotykiem niekoniecznie dobrze wpływajacym na szybkość gojenia, zwłaszcza kiedy nic poważnego się nie dzieje.

Alantan jest tanim specyfikiem, kosztuje do 10 zł, chyba każdego na to stać?

1grzesiu1
11-22-2008, 13:09
ja stosuje tribiotic zawsze nie narzekam mam ladne tatoo ale niech kazdy robi jak uwaza pozdrawiam

YvonneS
11-22-2008, 13:14
Oczywiście, jest w czym wybierać.
Jednego tylko nie rozumiem skoro kogoś stać na zrobienie tatuażu a żałuje kasy na TANIE maści gojące to jest to bardzo dziwne. :confused:

Shtojer
11-22-2008, 14:47
Troche dziwne :) Ale Tribiotic Ci w niczym nie pomaga podczas gojenia tatuazu... Dlaczego Masc a krem YvonneS juz wytlumaczyla a cena to alantan plus = 7 PLN a Bephanten = 17 PLN

Wojtas
11-22-2008, 17:06
W moim przypadku ja stosowalem alantan zwykly i dawal rade i bylem z niego zadowolony natomias innym razem kupilem alantan plus bo zwyklego nie bylo w aptece gdy go stosowalem dostalem jakas wysypke i pieprznolem go do kosza przy nastepnym tatuazu zadbalem o to aby kupic alantan zwykly zawsze go stosowalem i nigdy nie mialem zadnych powiklan pozatym stary 7 zl to naprawde nie jest chyba az tak duzo a taka tubka starcza na bardzo dlugo. Po pelnym wygojeniu stosuje oliwke bambino z tego wzgledu ze mam w pracy suche powietrze i bardzo mi wysusza tatoo po posmarowaniu nabiera kolorkow i sie nie wysusza to tyle pozdrawiam.

BoskaAga
11-22-2008, 17:50
Dzieki wszytskim z aodpowiedz, jednak kupie ta maść tylko zastanwiam sie nad tanszym odpowiednikiem alantanu, najwieksze zaufajnie mam w sumie o tej masci bo wczesniej zawsze ja stosowalam, chcialam sprobowac tribiotica ale z tego co wiem nie ejst chyba tanszy niz alantan, a tatoo mam spory wiec nie bede sie bawic w saszetki bo nie okresle ile ich bede potzrebowac. teraz pytanie brzmi jaka masc wybrac Alantan plus czy moze linomag? czy jescze jakas inna ? acha i jakie eda konsekwencje przerwania kuracji alantanowej przez jeden dzien ?

YvonneS
11-22-2008, 18:16
Niestety, obowiązują pewne zasady ktorych nalezy przestrzegać aby nie goić tatuażu tygodniami. Jeden dzień bez smarowania maścią nie powinien mieć znaczącego wpływu na ranę, jednak lepiej tego nie robić i starać się dbać o świeży tatuaż. Strupki odpadają mniej więcej po tygodniu, to nie ciągnie się w nieskończoność i ten czas można poświęcić na to aby ładnie go wygoić.
Alantan maść i linomag są w podobnej cenie, jednak do gojenia lepszy jest alantan.

BoskaAga
11-22-2008, 19:56
Ojejku :( dobrze jutro pobiegne po alantan z samego rana mam nadzieje ze rzeczywiscie jedn dzien bez maści nie bedzie miec wplywu na gojenie. Wczeniej stosowałam sie do zalecen tatuarzysty i zakładałąm folie na noc ale teraz rozumiem ze mam tego nie robić, no ale jakoś zabezpieczyc tattoo czy po prostu zalozyc luzna bawełniana koszulke i nic sie nie stanie ?? jakies rady ? chetnie sie zapoznam

A co do strupków na razie nic takiego se nie pojawiło to znaczy ze nie zrobia mi sie stupy ? czy to moze nastapic w pozniejszzzym etapie ? ( tatuaz mam 3 dni) na razie kontury sa lekko wypukłe ale tylko to zaobserwowałam

YvonneS
11-22-2008, 20:12
Takie podstawowe rzeczy to powinnaś usłyszeć w salonie gdzie robiłaś tatuaż.

Twój wybór, mozesz smarować maścią, oliwką, możesz nie smarować niczym, skoro nie masz kasy na specyfiki. Kiedyś zagoi się samo a jaki będzie efekt trudno powiedzieć dla ciebie to chyba i tak bez specjalnej różnicy?

BoskaAga
11-22-2008, 20:41
Takie podstawowe rzeczy to powinnaś usłyszeć w salonie gdzie robiłaś tatuaż.

Twój wybór, mozesz smarować maścią, oliwką, możesz nie smarować niczym, skoro nie masz kasy na specyfiki. Kiedyś zagoi się samo a jaki będzie efekt trudno powiedzieć dla ciebie to chyba i tak bez specjalnej różnicy?

PFFF "droga" yvonne niewiem skad tyle cinizmu w Twojej wypoweidzi gdyby bylo mi to bez roznicy ro bym sie nie pytała was o zdanie na ten tamat !!!!! nie żaluje kasy na masc tylko dzisiaj mi sie skonczyla a rodzice i tak sie wykosztowali na moj tatuaz i uwierzcie ze 500 zł to jak na zarobki moich rodzicow naprawde spora kwota dlatego nie chcialam juz maltretowac ich moim "mammmoooo dasz mi na ...." ale juz sprawa załatwiona jutro kupie maść chce zby tatuaz siwtenie wygladal z reszta jak kazdy który posiadam zawsze dabalam o tatuaze i teraz rozmiwez dbam tylko chcialam sie dowiedziec czy mzona jakos ominac te masc ale juz wiem odpowiedzliscie mi ze NIE wiec sie dostwouje !!!!!!!!!!!!! a informlacje jak dbac dostalam od artysty ktory mnie dziabał i jak najbardziej ich przestrzegam ALE ( skoro taka doswiadczona jestes t powinnas to wiedziec) ze kazdy tatuator ma rozne zalecenia kazy inaczej uwaza jedni mowia zeby tatuaz utzrymywac wzglednie suchy a drudzy kaza smarowac smarowac i ejscze raz smarowac wiec zrozumcie moje watpliwosci !!!!!!!!!!!!!!!!!!! dziekuje za odpowiedzi.

ponawiam pytanie czy mam jakos specjalnie zabezpeiczyc tatuaz na noc ??????

YvonneS
11-22-2008, 21:07
PFFF "droga" yvonne niewiem skad tyle cinizmu

A to jakaś nowomowa znaczy się?
:confused:

Daleko mi do "bycia" cyniczną, po prostu jak ta sobie czytam twoje wypowiedzi to dochodzę do wniosku, że nie warto dyskutować, bo sama wiesz najlepiej co i jak, zresztą napisałaś, że to nie jest twój pierwszy tatuaż, to znaczy, że wiesz co robisz i wszelka pomoc jest tu w tym momencie zbędna.
Wierz mi 500 zeta to niewiele jak za tatuaż.

BoskaAga
11-22-2008, 21:41
CZY JA POWIEDZIALAM ZE 500 ZL TO DUZO JAK NA TATUAZ ?????????/ powiedzialm ze to spora kwota jak na zarobki moich rodziców ale widzocznie jestes zbyt tempa i nie umiesz czytac ze zrozumieniem, nie bede z Toba wiecej dyskutowac i znizac sie do Twojego poziomu, chcialam prosic o pomoc i o rade ale oczywiscie zawsze zjadzie sie ktos kto mysli ze pozjadał wsyztskie rozumy i sie wymądrza ehhh po prostu brak słow !!!!

YvonneS
11-22-2008, 22:01
Nie irytuj się bo to szkodzi zdrowiu i na pewno nie wpłynie na szybkie zagojenie tatuażu.
Najpierw piszesz, ze cię nie stać na maść za 10 zł a później, ze rodzice ci zasponsorowali kolejny tatuaż ale na maść już nie dostaniesz...hmmmm
Poza tym nie jesteś aż taką nowicjuszką i wiesz co nalezy robić, więc po co udajesz (lub nie) idiotkę i pytasz o rzeczy oczywiste? Pisanie dla samego pisania?
W czym forumowicze mają ci pomóc skoro już to wszystko wiesz?
Po prostu lecz swój nowy tatuaż tak jak poprzednie i tyle.

Wojtas
11-23-2008, 21:05
Spokojnie drogie panie he he pocisk za pocisk zaczyna sie robic goraco, co do twojego tatuazu nie stac cie na masc to jej nie kupuj i tyle tylko licz sie z konsekwencjami pamietaj to jest rana a rany sie leczy pozdrawiam. dla mnie temat jest zamkniety......

Shtojer
11-23-2008, 23:50
Teraz ciekawi mnie jedna sprawa... Masz racje kazdy tatuator ma swoje zalecenia co do pielegnacji tatuazu, ale na podobnej zasadzie. Powiedz mi tylko ktory z tatuatorow sugerowal zeby tatuaz utrzymywac jak najbardziej suchy jak wspomnialas?? :eek: Mam nadzieje ze nikt tego sobie do serca nie wziol i nie jedzie teraz na suchara :D

YvonneS
11-24-2008, 16:14
Suche w tym sensie, że niby lepiej się goi?
Nic bardziej błędnego, owszem nie wolno moczyć ale też nie wolno wysuszać. Skóra nie nawilżana robi się szorstka i moze pękać. Dlatego smaruje się maściami, które zarazem stanowią barierę ochronną i nie wysuszają skóry.

Shtojer
11-24-2008, 17:37
Chyba ze pod tym wzgledem :P

gupigupek
11-24-2008, 20:17
moja sugestia jest taka.
Tatuaż powinien sie goic w wlgoci - i to jest podstawa więc nie rozumiem osób stosujących maści z antybiotykiem przyspieszającym gojenie. tatuaż powinien goic się w odpowiednim środowisku a nie szybciej ! Najlepsza do tego celu jest wazelina kosmetyczna nie tribiotyk itp. Tribiotykiem posmarujesz tatuaż trzy razy dziennie a tu nie o to chodzi. Chodzi o to aby cały czas uszkodzony naskórek był nawilżony (patrz natłuszczony) więc smarując go trzy razy dziennie można grabic deszcz. Dziare nalezy smarowac conajmniej 6 razy dziennie czego antybiotykiem nie zrobimy .

Shtojer
11-24-2008, 21:42
wazelinke odradzam ;) Szybko zzsycha

gupigupek
11-25-2008, 18:46
a ja polecam. Oczywiście jest tysiące teorii na temat pielęgnacji tatuaży ale ta jest według mnie najtańsza i najlepsza :) wazelina szybko schnie ale to nie jest problem ,można często smarowac :)

YvonneS
11-25-2008, 20:47
Mam podobne zdanie co Shtojer, wazelina moze jest i dobra ale nie w tym wypadku.
Polecana po zagojeniu ale nie podczas. Wazelina nie goi ale nawilża i natłuszcza czasowo.
Z pewnoscią nie wolno wysuszać tatuażu ale nteż nie wolno za bardzo go moczyć.
Owszem, niektóre rany goją się szybciej w środowisku wilgotnym, zapobiega to powstawaniu strupa typowego dla suchych ran. Talkie rany goi się specjalnymi opatrunkami hydrokoloidowymi. Wilgotne środowisko gojenia ran odgrywa rolę w uśmierzaniu bólu poprzez ochronę i zapobieganie drażnienia zakończeń nerwowych.
Nie wiem czy znajduje to zastosowanie w gojeniu tatuaży, które przypominają raczej otarcia niż głębokie rany.

gupigupek
11-26-2008, 15:21
Nie wiem nie ma nad czym tu polemizowac :)
Każdy robi jak uważa . Wazeline polecił mi człowiek który dziara całe życie jak robiłem pierwszy tatuaż (9 lat temu) i do dziś (sam dziaram) trzymam się tej rady i nikt z osób jakie dziarałem ani ja sam się na tym nie zawiódł, natomiast łamistrajki smarujące np. tribiotykiem dostawały wysypki, stanów zapalnych i innych ogólnie pojętych syfów związanych z nietolerancją antybiotyku.

YvonneS
11-26-2008, 15:25
Ani wazelina ani też tribiotic tylko maści na bazie lanoliny najskuteczniej leczą podrażnioną nie zakażoną skórę.

Shtojer
11-26-2008, 22:16
Stany zapalne ?? Sugerujesz sie goraczka?? To jest calkiem normalne nie wazne czym smarujac ;) Praca na sporych powierzchniach badz w niektorych przypadkach nawet nie wielki tatuaz moze wywolac goraczke (zaleznie od organizmu) - jak by na to nie patrzac to jest oslabienie organizmu i musi do siebie dojsc :P

Wojtas
12-03-2008, 21:43
To fakt raz po robieniu prawie calej lydki po kilku dniach dopadlo mnie jakies chorubsko grypa chust wie co 3 dni w wyze po 39.7 czasem ciut wiecej masakra noga mi pulsowala leb mi rozsadzalo jakos przebolalem naszczescie bez kroplowy he he choroba to choroba lapie i lamie . co do kremow masci wazeliny zalezy od upodoban rad i ludzi jednemu szkodzi drugiemu nie dla mnie masci najlepsze w/g mnie od wazeliny blaknie dziarka trybiotik pomaga lecz bardziej przydatny w stanach zapalnych alantan i masci na bazie podobnych dochowuja tatuaz bardzo solidnie kremow nie polecam po dluzszym okresie olejki tak patrze ze swojego punktu widzenia pozdrawiam

Shtojer
12-03-2008, 22:25
Odstatnio rozmawialem ze znajomym i wykombinowal ciekawa opcje zastepujaca alantanik itp ;) Masc ochronna z witamina A - taka nazwa :P bardzo ladnie nawilza i odziwo nie zsycha jak inne masci, kremy itp tylko wchlania co jest kolejnym atutem gdzie nie brudzi, klei sie ani nic ;) kolorki po tym sa ladnie intensywne. Osobiscie w sobote zaczne to testowac, wiec pochwale sie szczegolami ;)

Wojtas
12-03-2008, 22:43
Masc ochronna z witamina A ciekawe rozwiazanie Stosowalem krem z witamina A dokladnie alantan i po tym kremie jak juz pisalem we wczesniejszych postach w moim przypadku wystapilo uczulenie wiec go odstawilem ale masc na bazie witaminy A moze byc ciekawym zastosowaniem czekamy Shtojer na rezultaty i zastosowanie pzdr

agnes.woo
02-08-2009, 20:19
zrobiłam sobie tatuaz w srode, mój tatuazysta kazał mi smarować SUDOCREM-em, ale nikt z was go nie poleca. i teraz nie wiem czy zmienic na alantal, w sume mineło juz 4 dni, skóra nie jest ani zaczerwieniona ani opuchnieta, ladnie sie łuszczy i praktycznie nie swedzi.

Wojtas
02-08-2009, 20:28
Wiec jak dla mnie pozostan przy tej kuracji i nie zmieniaj substancji leczniczej zapodaj photo i powiedz gdzie robiles tattoo?? pozdrawiam:D

moniqa
02-08-2009, 20:34
z tego co się orientuję to Sudocrem ma takie samo działanie jak Alantan czy Bephanten....pokusiła bym się nawet o stwierdzenie że działa nieco szybciej i skuteczniej:)

YvonneS
02-08-2009, 20:40
zrobiłam sobie tatuaz w srode, mój tatuazysta kazał mi smarować SUDOCREM-em, ale nikt z was go nie poleca. i teraz nie wiem czy zmienic na alantal, w sume mineło juz 4 dni, skóra nie jest ani zaczerwieniona ani opuchnieta, ladnie sie łuszczy i praktycznie nie swedzi.

Sudocrem nie jest aż tak popularny ale równiez stosuje się go jako krem gojący skórę. Jest to preparat o własciwościach przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych. Zawiera lanolinę podobnie jak bepanthen oraz inne składniki. Można nim leczyć zmiany trądzikowe i inne schorzenia skóry.

moniqa
02-08-2009, 20:52
Sudocrem nie jest aż tak popularny ale równiez stosuje się go jako krem gojący skórę. Jest to preparat o własciwościach przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych. Zawiera lanolinę podobnie jak bepanthen oraz inne składniki. Można nim leczyć zmiany trądzikowe i inne schorzenia skóry.

zgadza się a do tego przyspiesza proces regeneracji skóry i pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność.jest hypoalergiczny i głównie stosowany przy pieluszkowym zapaleniu skóry( bądź zapobiegawczo u niemowląt) , przy odparzeniach, otarciach itd...naprawdę jest godny polecenia:)

YvonneS
02-08-2009, 20:56
I za przystępną cenę.

Wojtas
02-08-2009, 21:00
A jaki jest koszt tego specyfiku ze tak sie zapytam ??? drugie pytanko czy ma jakis negatywny wplyw na tattoo?? tak z ciekawosci pytam:D

YvonneS
02-08-2009, 21:10
Ok 20 zł za 125g.
Nie powinien mieć żadnego negatywnego wpływu ponieważ służy do pielęgnacji niemowląt, jednak komu pasuje bepanthen niech przy nim zostanie.

Wojtas
02-08-2009, 21:38
Dobrze wiedziec ja np preferuje alantan masc i przy tym pozostane.

moniqa
02-08-2009, 21:51
każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia rzecz jasna:) ale w razie czego...to wiesz już co jest godne uwagi i polecenia:D

Wojtas
02-08-2009, 22:14
Pewnie wiadomo jednemu to przypadnie do gustu drugiemu to. Ale o gustach sie nie rozmawia he he pozdrawiam :D

kristovs
02-18-2009, 19:21
mi tam najlepiej uzywalo sie alantan plus:P od wazeliny zawsze tracilem duzo tuszu... a co do sudokremu to jakmoja kuzynka urodzila to wlasnie malolata tym smarowala i mialem tego troche w domu ale nawet niek wiedzialem ze moze to byc dobre na tatto

Junior
02-19-2009, 09:25
Na początku lepiej uźywać maści czy kremu?? I co polecacie?:confused:

kristovs
02-24-2009, 22:21
Na początku lepiej uźywać maści czy kremu?? I co polecacie?:confused:

jak wczesniej Alantan +

Sejten
03-26-2009, 10:12
krem bepanthen

a roznica jest w tym, ze krem wchlania sie znaczenie szybciej niz masc i nie pozostawia plan na ubraniach (taki estetyczny myk)

podobno krem wyciaga pory... tak slyszalem... w sumie caly czas smaruje wyzej wymienionym krem i zadnych problemow nie ma