View Full Version : Co do napisu...
davidekgm
11-30-2008, 14:50
Mam pytanie chcem sobie zrobić tatuaz na plecach albo przedramieniu ma to byc napis...
tylko mam maly problem bo jak sobie wyobraze ten napis na mojej rece albo karku to wydaje sie byc taki surowy jak mozna ozdobic ten napis ???
1grzesiu1
11-30-2008, 16:05
siema wydaje ci sie napis sentencja wystarczy jak bedzie sama bez zadnych dodatkow fajna czcionke sobie wybierz i bedzie git ja tak uwazam
pozdro
davidekgm
11-30-2008, 16:24
Cognosce te ipsum taki mam miec napis tylko mam jeszcze dylemat czy robic to na plecach czy moze na rece..
davidekgm
11-30-2008, 16:25
moze macie jakies propozycje czcionek :)
"poznaj samego siebie"? ;)
mi sie najbardziej podoba gotyk, no ale wiadomo kazdy ma swoj gust...
Poszukaj wzorów czcionek. Napis jest krótki ale jakoś do gotyku mi nie pasuje. Moze coś oryginalniejszego i bardziej nowoczesnego?
gupigupek
12-03-2008, 21:35
ja swój napis (w sumie to 81 liter) wycieniowałem. Zrobiłem mgiełkę do okoła i podoba mi się bardziej :)
1grzesiu1
12-03-2008, 21:59
81 liter co ty zes tam wypisal ile ci to miejsca zajelo;)
gupigupek
12-09-2008, 17:54
to jest kilka wersów z seneki. Łydka do okoła.
mackiavelli
12-19-2008, 20:15
nie chciałem zakładać nowego wątku dlatego podepnę się pod ten.
Chcę sobie zrobić tatuaż prosty napis - jeden wyraz - 7 liter - no i mam problem po pierwsze z czcionką. Parę już wybrałem jednak daleki jestem od ostatecznego wyboru. Dlatego proszę o podpowiedź użytkowników forum który napis wam się podoba (wklejam zdjęcie z wybranymi przeze mnie czcionkami)
http://images30.fotosik.pl/306/a2f585447026cac0med.jpg
kolejne pytanie to nie jestem też do końca przekonany gdzie go zrobić czy plecy zaraz pod karkiem czy może z boku na żebrach i tu także proszę was o pomoc
Styl liter to żecz gustu musisz wziąść pod uwagę że wyraz jest krutki więc jeśli zdecydujesz się na plecy to polecałbym czcionkę bardziej szeroką ,tłustą. Robić napis na plecach ktury można przeczytać z odległośći metra moim skromnym zdaniem mija się z celem.Pamietaj jeszcze że napis zabiera ci dobre miejsce i jeśli byś chciał coś tam pużniej wrzucić może ci przeszkadzać.
Z boku na żebrach to napewno będzie bardziej boleć:D za to można bardziej pokombinować z literkami i wielkością .
mackiavelli
12-20-2008, 10:34
na chwilę obecną nie mam w planach i raczej mieć nie będę tatuaży innych niż napisy, jakoś tak mam że nic innego mnie raczej nie interesuje, bo i tribale i inne obrazki średnio mi się podobają a ten napis ma być jednym z trzech, kolejny ma powstać na boku lendźwiów (jak to w ogóle się pisze :)) długi napis głagolicą mniej więcej taki
http://images45.fotosik.pl/41/be3b1c08e041a6b8.jpg
długo oswajałem się z myślą o tatuażu i teraz pozostały mi tylko drobne problemy :) co do miejsc i czcionek
Niz zrozumcie mnie źle ale jak tak patrzę na to, co ludzie sobie robią to widzę wyraźnie modę na tego typu napisy, aniołki, gwiazdki i inne bzdety inspirowaną podupadającymi gwiazdami.
Problem w tym, że większość ma te napisy wykonane z błędami, co prawda ludzie i tak nie wiedzą o co chodzi ale niektórzy mają jakieś tam pojęcie. Nie wiem skąd bierzecie te napisy, czy szukacie pomocy tłumacza a nie translatora itp.?
Nie chciałabym nikogo obrażac ale wydaje mi się, ze tego jest już po prostu za dużo, przestało być oryginalnie i zrobiła się masówka.
popieram powyższe!!
a poza tym czcionka czcionka, ale tu chyba został wstawiony alfabet i to raczej nie używany przez nas- łaciński- więc może warto byłoby znać jego geneze, głębsze znaczenie czy coś w tym stylu. Wątpie by miało sens tatuowanie sobie czegoś tylko dlatego bo wygląda tajemniczo i ładnie (sama mam wytatuowany motyw kwiatowy, wiec ktos moze mi zarzucić podobne "wystepstwo", ale to co napisałam wydaje mi sie o wiele bardziej istotne odnosnie napisów)
pontonss
01-05-2009, 07:04
Wiadomo że na dyskotekach wszystkie koksy mają podziabane to samo, 3 wzory na okrągło robią, każdemu po Semper fidelis na czoło żeby się mogli utożsamiać jako grupa
Fuzzy-Wuzzy
01-05-2009, 11:55
również mam zamiar ozdobić przedramię (lewe oraz prawe), jednak mój problem nie polega na trudności z doborem czcionki czy miejsca, a tłumaczeniu...
otóż chciałbym wytatuować napis:
more like me
less like you
Chodzi o to że 1 wers ma być na jednym przedramieniu a 2 wers na drugim przedramieniu (po złożeniu rąk mają tworzyć całość) i nie wiem który wers ma znajdować się na którym przedramieniu.
Druga sprawa wygląda tak, iż nie wiem czy zdanie takie jest poprawne ponieważ oryginalnie brzmi "I'm becoming this all I want to do Is be more like me and be less like you"
A co do czcionki to myślę nad czymś w stylu rękopis + cieniowanie (jeśli macie jakieś fajne czcionki to możecie podesłać- będę b. wdzięczny)
pontonss
01-05-2009, 12:45
Looknij na dziarę Ryska Peji fajna czcionka