View Full Version : cieniowanie dużych powierzchni
Felipewp
07-29-2009, 19:18
witam mam pytanie jakich igieł używacie do cieniowania dużych powierzchni bo nie bardzo mi to wychodzi chodzi mi o efekt mgiełek chodzi mi , jakie igły jak głeboko wbijać i jak tusz rozcieńczyć i jaki prąd słyszałem ze do ćieni maszynka powinna chodzi bardzo szybko
Niema uniwersalnej recepty co do tego jedni wolą igły Magnum a inni RS ważny jest efekt, maszyna powinna mieć miękkie bicie tgz. przygasać a Tusz rozcięczasz według własnych potrzeb .
Felipewp
07-30-2009, 06:08
tzn miekie tzn ? duży prąd czy na jakiś mniejszym ?
Poczytaj forum a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania już o tym było
o cieniowaniu sporych powierzchni byla juz zapewne masa roznych informacji ja jednak uwazam ze trzeba trzymac sie kilku prostych zasad - po pierwsze igly - im cienszych igiel uzyjesz tym lepiej - ( tzw potrojne zerowki-najciensze dostepne na rynku) poniewaz grubsze moga zostawic slady linii na skorze. po drugie -ustawienie maszyny. powinna chodzic miekko i rownomiernie. ustawienie skoku kotwicy ma zasadnicze znaczenie, jednak cala sztuka polega na takim jej ustawieniu by ''skok'' mial okolo 3mm, jednak efektywny powinien byc ostatni milimetr i to on wprowadza barwnik jak nalezy.pierwsze 2 mm przy kontakcie igiel ze skora nie powinny dac widocznego efektu, dopiero 3-ci robi co nalezy.latwiej to pokazac niz wytlumaczyc. no i po trzecie predkosc- maszyna powinna pracowac powoli a ruchy reki dopasowane do tempa maszyny
pozdro