PDA

View Full Version : Chiński Tatuaż

mentor
07-21-2008, 23:59
Witam ;-)

Już od dłuższego czasu mam zamiar zrobić sobie tatuaż w języku chińskim, doskonale wiem jaki wyraz chce sobie wytatuować ponieważ ma dla mnie ważne znaczenie. No i tutaj pojawia się problem... Języka chińskiego nie znam, nie chce korzystać z translatorów itd bo czuje że może sie to źle skończyć, wiadomo o co chodzi, wytatuuje sobie z wzoru słowo "kot" a chińczyk sie będzie śmiał, że mam "chleb ze smalcem" napisane. I tutaj moje pytanie. Może zwracaliście się bądź znacie osobę która przetłumaczyła by to profesjonalnie?? Ewentualnie macie jakieś pomysły jak można tą sprawę rozwiązać?? Z góry dziękuje.

saintek
07-22-2008, 03:25
jak bedziesz dziarac sie w salonie to tam maja katalog z literami i na pewno sa chinskie
jest alfabet i duzo poszczegolnych wyrazow typu: kot, milosc, nienawisc
osobiscie chinski to troche denne z nimi sa same zle skojazenia: wyglad, populacja, jezyk.
a czy ladny? gusta. polecam lacine

mentor
07-22-2008, 21:16
No właśnie chodzi tutaj o to, że w salonie to różnie bywa z tymi wzorami, no i także chciałbym wybrać odpowiedni styl a wydaje mi się że w salonie może być z tym problem :P. Zastanawiałem się też nad innymi językami jednak chiński spodobał mi się najbardziej. Będę główkował dalej, jak ktoś będzie miał jakiś pomysł niech pisze ;-)

oscardo88
08-05-2008, 21:27
ja na swój tatuaz szukalem w internecie stron z tłumaczeniem :) i znalazlem coś takiego http://www.chinese-symbols.com/l-chinese-symbol-for-love to jest akurat tylko jedno slowo ale są tam tez popularne zdania przetlumaczone i pojedyńcze słowa :)

Pabiełek
08-05-2008, 21:50
Ja mam takowy tatuaż i jak szukałem tłumaczenia słowa polskiego na chiński to najpierw udałem się do... Empiku. Potem szukałem dwie noce w internecie i wszędzie moje słowo po chińsku wyglądało tak samo więc mogę powiedzieć, że mój tatuaż oznacza to co chciałem:D
Oprócz chińskiego polecam tengwar.