View Full Version : Alantan plus - gojenie tatuazu
Witam,
Moj tatuator, zaleca zawsze po zrobieniu nowej dziarki :p stosowanie alantan plus, mozna go kupic w kazdej aptece, osobiscie nie stosuje zadnych masci, poniewaz tatuaze jak i inne rany bardzo ladnie sie goją, oczywiscie zachecam do stosowania alantanu - ma bardzo dobra opinie wsrod swiadka tatuatorów.
pozdro
stone
Wypadalo by podać co to za krem :) txt z apteki:
Alantan plus krem
Skład
1 g maści lub kremu zawiera 20 mg alantoiny i 50 mg d-pantenolu.
Działanie
Składniki preparatu wywierają działanie skojarzone, pobudzając wzrost komórek i przyspieszając ich podział, dzięki czemu ułatwiają gojenie, działają nawilżająco oraz łagodząco.
Wskazania
Leczenie różnego rodzaju ran (otarcia, niewielkie skaleczenia itp.); oparzeń (w tym słoneczne oraz po radioterapii); pielęgnacja sutków podczas karmienia piersią. Zapobieganie odparzeniom u niemowląt. Pielęgnacja skóry podrażnionej i wysuszonej. Nadmierne rogowacenie skóry dłoni i stóp. Wspomagająco w leczeniu atopowego zapalenia skóry, wyprysku alergicznego, zapaleniu błony śluzowej nosa i owrzodzeniach podudzi. Preparat jest skuteczny w wielu dermatozach zapalnych w skojarzeniu z kortykosteroidami.
Dawkowanie
Preparat nanosi się kilka razy dziennie na skórę chorobowo zmienioną. W pielęgnacji skóry niemowląt stosować przy każdej zmianie pieluszek.
Siem
Mam takie pytanie, czy podczas uzywania tego kremu tatuaz sie szybciej goi jesli tak to o ile ?
Witam,
Wszystko oczywiscie zalezy od tego, jak ci sie goja rany, teoretycznie dzieki kremom typu alantan tatuaże szybciej sie goja, ale oczywiscie u kazdego wyglada to inaczej.
pozdro;)
hatecore
07-16-2007, 23:17
ale 80% tego jak goi sie tatuaz zalezy od tego jak został wykonany, jezeli kolo któy robi tatuaz, za bardzo poora skórę delikwenta to zadna masc nie pomoze i tatyaz bedzie się babrał i bedą blizny na nim po wygojeniu i ubytki, wazne jest też to czy warunki w których jest robiony tatuaqz spełniają podstawy aseptykii na koncu jeszcze jest wytatuowany i to jak dba on o swoja swiexzą dziarę
Jak Ci tatauator zora skórę to będzie się lipnie goiło i przedwszystkim musisz dbać przy gojeniu o tatuaż ja się dziaram już 3,5 rok i niemiałem nigdy strupów.Najlepiej kupować Alantan Plus Maść bo krem ma w sobie alkohol.Pozdro
karola21
07-18-2007, 22:46
witam ,juz jestem 6 dni po zrobieniu tatuażu na stopie(od kostki do palców),dobrze mi sie goi nie ma zadnych problemów ale mam pytanie kiedy juz moge zacząc sie np kąpac w jeziorku,opalac sie, nosic normalnie pełne buty(no zeby mi sie nic nie obtarło), no i normalnie sobie piwko spic:):)bede wdzięczna za odpowiedź...czekam niecierpliwie na porade
hatecore
07-21-2007, 23:27
tatuaz goi sie dwu fazowo w pierwszej fazie po około3-5 dniu złuscza się naskórek i jezeli zejdzie ona cąłkowicie i nie mazadnych ranek lub uszkodzonej skóry to już mona go moczyc i robic z nim wszystko inne tylko ze bedzie jescze druga faza gojenie czyli regeneracja naskórka , która trwa tygodnia do2 zalezy odciał i od tego jak dbamy o tatuaz , najlepiej jest smarować go balsamami nawilazajaćymi do ciała to przyszpiesza proces odbudowy naskórka
karola21
07-25-2007, 14:24
hej to jeszcze raz ja:) no wiec mija juz drugi tydzien ,a mi te struki cos zejsc nie chca???słyszalam ze to po paru dniach odpada a u mnie nic..a no i w nocy musiam sobie oderwac kawalek bo pod spodem jest blada,szara skóra:(-to pewnie nadaje sie do poprawki??
Witam,
Nie przejmuj sie, smaruj mascia, a to że czasem odpadnie strupek to nic, jesli beda przeswity to bedzie problem , a narazie poprostu nie zdrapuj strupów chociaz bedzie swedzialo.
odezwij sie jak juz bedzie po, zrob zdjecie i wrzuc na serwis zoabczymy czy jest wszystko oki, pamietaj ze po zrobionym tatuazu naskorek wyglada inaczej... wiec narazie nie ma sie czym martwic.
pozdro
hatecore
07-26-2007, 08:10
wiesz co jak mozęsz to wrzuć fotkę tej dziarki jak to się teraz goi to , od razy powiem tobie czy to bedzie do poprawy czy nie i czy ten kto ci to dziarał zrobił to dobrze, jak jest dobrze tatuaz wykonany to bardzo rzadko sa na nim strupki , po około3-5 dniu od zrobienia powinnien złuszczuć się naskórek , tak jak sie oplisz i schodzi skóra tak samo powinno to wygladać tylko ta skora która spada z tatuazu jest zabarwiona tuszem , podejrzewam ze kten kto cie dziarał za bardzo zorał skóę i zrobiły się tobie grube strupy które bede się długo trzymać i ciało jescze długo w tym miejscu bedzie wracać do normalnosci , ale jak mozęsz to wrzuć fote, pozdro
karola21
08-04-2007, 15:09
hej ,roten i hatecore dzieki za pomoc,tatuaz sie wygoił ale jest do poprawki mam duzo przeswitów jasnych plam:((najgorzej sie boje isc do tego samego kolesia jak tak zorał mi skóre....mam zdjecie jedynie 2 godz po zrobieniu a na dniach zrobie jak wyglada teraz.pozdrawiam:)
hatecore
08-06-2007, 12:06
wiesz co po tym zdjeciu to za duzo powiedzieć nie idzie, wrzuć fotę po wygojeniu ,
jest tylko jedna rzecz , to miejsce jest bardzo trudne do tatuowania i do gojenia wiec nie skreslaj tego tatuatora , nawet dobry tatuator moze mieć lekkie poprawki w tym miejscu po wygojeniu ,duzo w tym wypadku zalezy od samego wydziaranego jak dba o tatuaz w ty miejscu , ideałem by było polezeć 5 dni z noga na wyciagu heheheheh
witam,
dwa dni temu na nadgarstku dalam wytatuowac sobie niewielka gwiazdke :) wciaz smaruje ja alantanem plus, ale chcialabym sie dowiedziec, czy konieczne jest przemywanie tatuazu przed kazdym posmarowaniem letnia woda z mydlem? tak gdzies ostatnio wyczytalam, ale szczerze mowiac nie stosuje sie do tego zalecenia. wiec jak to jest?
hatecore
08-12-2007, 17:06
trzeba przed kazdym smarowniem mascia przemywać dziarki , wystarczy dwa - razy przemyć na dobe przed kolejnym smarowaniem,ma to na celu zmycie starej masci ktora jest na tatuazu , moze byc ona juz wymieszana z osoczem z tatuazu i innymi rzeczami takim jak brud ,kurz itd , dlatego zaleca sie przemycie od czasu do czasu letnia woda z delikatnym mydełkiem, przemycie -nie moczenie !!!!!!!!!!!!! to tyle pozdro
hatecore
08-13-2007, 12:01
nie ma za co dziekowac , po to włąsnie powstało to forum , pozdro
a istnieja jakies przeciwskazania do picia alkoholu? :D
hatecore
08-14-2007, 13:36
przed zrobieniem tatuazu, w trakcie robiebnia jak i kilka dni po nie powinno sie pic alkoholu , ponieważ podnosi on cisnienie krwi , która zaczyna szybciej krazyc i podczas tatuowania jest wiecej krwi , szybciej krazaca krew rozbija drobinki tuszu pod skórą , saczaca się ze swiezego tatuazu krew po alkoholu wypłukuje tusz z ranki , tatuaze robione po alkoholu , dłuzej się goja , są wyblakłe a w ekstremalnych przypadkach moze się rozlać po skórą , to tak z grubsza wyglada
Skad ty to wszystko wiesz? :)
ufff, to cale szczescie, ze nic nie pilam! a ile dokladnie czasu po zrobieniu tatuazu trzeba odczekac, by znow sie napic? :D
Witam ja jak zrobie dziare to niepije przez tydzien jakos wole wszystko odczekac bo bez % mozne zyc:]
pozdro
Witam,
2 tygodnie temu mialam robiony tatuaz na dole pleckow i smarowalam alantanem przez 4 dni. Nie wiem czy nie powinnam tego robic dluzej, ale tatuaz wogole sie nie slimaczyl (tylko zaraz po zrobieniu, pod folia), naskorek odpadl, ale teraz jest popekany i nie wiem czy bedzie odpadac kolejna warstwa czy moze samo sie jakos wygladzi? Nie moczylam go zbytnio (szybciutkie prysznice), nie chodzilam na baseny itp, nie wystawialam na slonce, chodzilam w domu z odkrytymi pleckami. Alkoholu nie pilam przez jakis tydzien, spalam na brzychu, zeby nie obcierac czasem, odpadajacego naskorka nie odrywalam (strupkow wogole nie bylo). Wiec tylko zostaje to smarowanie kremem. Powinnam znowu zaczac smarowac?
hatecore
08-15-2007, 22:42
wnioskuję ze naskórek na twoim tatuazu już sie złuszczył a teraz musi sie zregenerowac , w tej chwili nie wyglada ładnie i skóra wyglada jak pognieciona i bardzo się swieci, musisz teraz jak najczesciej smarować jakims kremem lub balsamem nawilzajacym , im wiecej bedziesz smarowac tym szybciej skóra w tym miejscu odzyska dawny wyglad i strukture.
ja tam ciagle smaruje i przemywam i smaruje tona roznych kremow nawilzajacych,jednak do alantanu nie jestem przekonana moj tatuator poleca bepanthen a tattoo jak narazie wyglada swietnie...
caly czas mam go nawilzonego i czego mi brakuje to ze od srody 22 niespalam na plecach tylko caly czas na brzuczu i boku,siedzac nieopieram sie ani wa autobusie ani w pracy,w domu chodze ubrana w spodenki bez stanika zeby tattooo mogl ciagle oddychac i byc wolnym...to jak oo zrobienia tatuazu 2 tyg.zalezy cale zycie z tym tatuazem.poprostu caly czas pielegnowac.w pracy jestem 8 godz. i 2 razy w tym czasie wychodze z reklamowka do lazienki myje go smaruje i ubieram sie spowrotem:)pozdrawiam i zycze wytrwalosci w pielegnacji
hatecore
08-28-2007, 14:16
Jest Uciazliwe Zwłaszcza W Wakacje , Ale Ja W Pracy Ma Luzik Takzę Chodze Bez Koszulki , Szef Przychodzi Zawsze I Pyta Co Tam Masz Nowego I Podziwia Hehehe
gratulujemy ci wyrozumialego szefa! :)
hatecore
08-29-2007, 14:48
Wiec Moge Sobie Pozwolic Na Krótkie Spodenki I Tiszert Z Krótkim Rekawem , Czasmi Sa Niezłe Jaj Jak Szef Przychodzi Z Klientami Naszej Firmy Pokazuje Im Firmę A Ja W Tym Czasie Smigam Bez Koszulki Bo Goraco , On Mnie Wiła I Przedstawia : Oto Moj Kierownik Produkcji A Ludzie Stoją Z Otwartymi Gebami Heheh , Duzo Wesłoych Sytuacji Przez Mój Wyglad Jest
hi,
Jak juz bede samodzielny finansowo (czytaj zero szefow ) to pewnie pojade po bandzie ostro. go to tattoo
jesli chodzi o przeswity i poprawki to z tego co mi wiadomo to kazde szanujące sie studio robi je za darmo więc jak sie zagoi to najlepiej pójsc tam gdzie sie robiło tatuaż i pokazac o co chodzi;)
tony2486
11-02-2007, 08:30
Wszystko zależy przecież od predyspozycji delikwenta każda skóra goi się inaczej.
No i ważne jest czystość wykonania zabiegu. Ale co się przejmować co nas nie zabije to nas wzmocni ;-)
tony2486
11-02-2007, 08:35
A co do wyrozumiałości szefów. Teraz to by mnie z roboty z hukiem wyrzucili jakbym miał wytatuowane przedramię bądź szyje resztę mogę. Ale nie długo śmigam na statki a tam to już nikogo nie obchodzie jak kto wygląda bo co drugi marynarz wygląda powiedzmy że inaczej :D
hatecore
11-02-2007, 22:09
W Kazdym Porcie Nowa Dziara Heheh:
to ja trochę z innej beczki :P po jakim czasie od zrobienia tatuażu mogę się przerzucić z smarowania go maścią na balsam? i ile czasu powinnam intensywnie nawilżać go balsamem? dotychczas smarowałam maścią i przykrywałam folią (jak byłam w domu to dawałam mu oddychać na jakieś 2 godz) i już mi schodzi skóra, swędzi jak cholera, ale prawie nie boli. Jest to 5ty dzień, czy od jutra mogę się rozstać z alantanem czy jeszcze poczekać?
z góry dzięki :)
hatecore
12-09-2007, 11:47
pełnego zejscia ,złuszczenia się naskórka , jezeli juz to nastapi i tatuowane miejsce wchodzi w proces regeneracji naskórka wtedy mozemy zacząć smarować balsamem nawilzajacym dopóki skóa w mijscu tatuwanym nie odzyska bawej struktury
nio to chyba już najwyżej z dwa dni jupppiii :D
facet ktory mnie dziargal osobiscie polecil mi krem bepanthen plus jest lepszy niz alantan:) i ja rowniez go polecam bo diarga zagoila sie bardzo szybciutko:)
k4mil3kkrk
03-17-2009, 17:35
ja raz smarowalem wazelina. zwykla biala z apteki za 3zl:P a raz alantanem plus. i musze przyznac ze diarka z pod wazelinki troche lepiej jak dla mnie wyglada.
darko1981
04-22-2009, 20:27
witam a co sądzicie o masci "Alantan Plus z witamina A" nadaje sie czy lepsza jest tylko Plus ... bo coraz wiecej wychodzi na rynek roznych odmian Alantanu i co tu wybierac i polecac:confused:
Szpakowski
04-27-2009, 11:36
Witam, wydaje mi się że mam problem z moim tatuażem. W sobote robiłem pierwszy tatuaż. Dzisiaj się obudziłem i widzę ze tatuaż wyblakł troche, i skóra zaczyna sie marszczyć. Wydaje mi się że coś moze się z nim dziać;/. Moglibyście coś poradzić. Tu są zdjecia z dzisiaj.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/34f4679b67910447.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad8b67b0424bf2b0.html
pewnie bedzie ci teraz naskorek zchodzic dlatego skora jest pomarszczona.
druga sprawa, tatuaz od razu po zrobieniu wydaje sie ciemniejszy, ja tez mialam na samym poczatku czarny jak smola a teraz juz nie jest taki czarny. na moje oko to normalka, ale poczekaj az ktos bardziej doswiadczony sie odezwie :) pzdr.
bacanski
04-30-2009, 00:37
ja mam pytanko od 2 dni pojwily mi sie male czerwone kropki delikatnie swedzace... co najlepsze o obu nogach a ta2 jest na prawej... czy moze to byc jakas reakcja alergiczna na alantan? dzis jest 8 dzien... przez 6 dni smarowalem alantanem pozniej balsam garniera do suchej skory...
dzis zaczal schodzic naskorek ale mimo to czern ladnie wyglada... ;)
19nomico88
05-03-2010, 12:57
cześć wszystkim:) ja już mam tatoo 5 dzień na stopie i zaczyna mi się złuszczać skóra:) z tego co przeczytałam to chyba dobrze :) moja stopa jest jeszcze niestety napuchnięta ale to chyba normalne... Powiedz mi karola21 jak Tobie długo trzymała się opuchlizna?
pozdrawiam;)
Tamtej osoby juz nie ma tutaj z tego co widze od 2007 roku:)
19nomico88
05-03-2010, 13:52
faktycznie... :)
hej we wtorek zrobiłem mój 1 tatuaż , skóra jest trochę zorana ze względu na wzór jaki został stworzony dla mnie i mój tatuator powiedział że mam o niego zarombiście zadbać żeby go nie zpaprać więc dbam ile moge tylko czy nie za bardzo?
rano wstaje zdejmuje folie i przemywam , smaruje alatanem plus i zostawiam go bez folii bo jestem w domu ale co 2-3 godz zmieniam maść i przemywam go . Jak idę do pracy (praca fizyczna ) to mam go pod folią i co 2 godz zmiana opatrunku oczywiście każdorazowo przemywając. Przemywanie polega na tym że delikatnie ręcznikiem papierowym zdejmóję maść potem przygotowaną wodą z mydłem w spryskiwaczu spryskuję dłoń i lekko przemywam dziarkę potem czystą wodą na dłoni zmywam mydło delikatnie , suszenie poprzez przyłożenie ręcznika i smarowanie maścią no i folia lużno położona tak aby miała miejsce na przemieszczanie się podczas ruchu . czy to nie przesada czy prawidłowo postępuję ?
Weź wyrzuć ten alantan bo to badziewie.
Pod folią różne rzeczy mogą się dziać w takie upały, więc może w ogóle ją sobie daruj.
Jak widać lato nie jest najlepszym okresem na robienie tatuażu, bo upał i wysiłek fizyczny nie wpływają dobrze na proces gojenia skóry.
ta maść to badziewie? więc pewnie proponujesz tą drugą którą proponują na forum tą bepanthen? a częstotliwość mojej pielęgnacji może zostać? czy zmiana maści nie zaszkodzi?
pitrek681
07-09-2010, 13:11
nic a nic bepanthen sprawdzony jest,nie spodkalem sie z osoba ktora miala jakies problemy po tej masci natomiast o alatanie slyszalem same brzydkie rzeczy a mianowicie ze moze wystepowac uczulenie i za szybko sie wchlania w skore przez co tattoo jest suche a wiesz jakie sa konsekwencje wysuszenia tatuazu?
jest sens zmieniać maść jeśli nie zaobserwowano żadnych uczuleń itp.? skoro nic sie nie dzieje to znaczy, że jest ok
pajak914
07-09-2010, 20:41
Też czytałem, z kilku osobom jakieś uczulenia wywołał. Ale skoro w tym przypadku nic złego się nie dzieje to po co kombinować? U siebie wygoiłem 2 duże tatuaże alantanem właśnie i nic złego się nie działo.
Dziś zaczeła złuszczać mi się skóra i jak narazie jest oki , bynajmniej tak myśle ale przyznam że dbam o niego jak moge i cały czas obserwuje co się dzieje i każdy ubytek maści na bieżąco uzupełniam . Pewnie za 2 dni dowiem się czy mam płakać czy cieszyć się pięknym dziełem . Zaopserwowałem jasniejsze plamy pod starym naskórkiem ale z tego co wiem to naskórek jest mocno zabarwiony tuszem i zawsze ciemniejszy od koloru właściwego
jest sens zmieniać maść jeśli nie zaobserwowano żadnych uczuleń itp.? skoro nic sie nie dzieje to znaczy, że jest ok
Oczywiscie, ze jest, przynajmniej wiesz, że nie stosujesz badziewia.
Jak kisiłeś ten tatuaż pod folią w upały to możliwe, ze zagoi się nie tak jak powinien i trzeba go będzie poprawiać.
nie no folie stosuję jak najmniej ograniczając do zbędnego minimum i na noc bo to raczej nieuniknione teraz zeszło mi więcej skóry i widać dość dobrze kolor tylko mam plamki na miejscu cebulek włosowych ale tym się jak na razie nie przejmuje . Co do maści to wiecie mjak to jest jednemu APAP pomaga a innemu coś innego więc to myśle jest różnie
Nie wiem co się tak uczepiliście tego badziewnego alantanu, może dlatego ze to tanie gówno a jak ktoś lubi sobie dobrze posmarować to i szkoda mu kasy na coś lepszego.
Moje zdanie jest oczywiste bo sama przetestowałam i jestem na nie.
mariusz2233
08-31-2010, 11:15
siemka
jestem nowy jakby co na tym forum i własnie jestem po dziaraniu z 3-4 dni używałem tymczasowo wazelinę bo jak smarowałem alantanem to strasznie mnie szczypało (uwieźcie czynie,ale nie wiem czemu zaj.. mnie to bolało) miałem trochę na łokciu robionego tatuaż wiec moze dlatego juz nie wspomnę jak mnie tam bolało :) (tak wypadło jeszcze ze piłem na 2 dzień bo poszliśmy na balety) nic się z dziara na szczęście nie stało :) dziarę robił mi kumpel który ma Oryginalna maszynkę i talent. wiec moje pytanie brzmi ze jak smarowałem wazelina ponoć można smarować) czy teraz mogę spokojnie na strupki smarować ALANTANEM ?
pozdrawiam.
No jak ci się porobiły strupy to rzeczywiście prawidłowo dbałeś o tatuaż.
Prawdopodobnie i tak będzie poprawka więc nawet smarowanie maścią możesz też już sobie darować.
Mój tatuator polecił mi alantan plus. Używałam przez tydzień. Potem poleciła mi koleżanka bepanthen, twierdząc ze nic lepszego nie ma. Fajna konsystencja, mniej tłusty. Natomiast moja skóra dziwnie zareagowała na niego. Do końca nie jestem przekonana czy zmiany dotyczą tylko zamiany kremów, natomiast wróciłam do alantanu i raczej przy nim zostanę.
Reasumując, wszystko zależy od skóry i tego jak dany organizm regeneruje naskórek. takie jest moje zdanie, choć nie jestem znawcą. To dopiero pierwsze tygodnie jak mam tatuaż.
Pozdrawiam
Mangie
Alantan to gówno i wiele osób ma na niego uczulenie, być moze te twoje sensacje skórne wynikały ze stosowania tej badziewnej maści.
Hej ;) więc tak , Tydzień temu zrobiłam sobie tatuaż wokól kostki ( taka niby branzoletka ) wydaje mi się,że wszysto jest ok..goi się, aktualnie jest w stanie schodzenia naskórka. Zastanawiam się czy mogę już chodzić bez folii.. na noc jej nie zakładam. W dzień tak bo chodzę do szkoły i boje, że może się obetrzeć. Proszę o jakąś podpowiedź co robić. Z góry dzięki za pomoc ;)
1grzesiu1
09-08-2010, 20:33
pipieram od alantanu wyskoczyly mi jakis chrosty cos w rodzaju pryszczy ;) na okolo tat i przerwalaem stosowac do tego ciulowo mi sie goil w sumie
dodam ze przez pierwsze dni smarowalem tribiotikiem i w sumie moglem jeszcze z klilka dni tym tribiotikiem smarowac pewnie bylo by lepiej :)
a smarowalem i alantanem plus i tym zwyczajnym mascia oczywiscie
pozdro
smerfeta
09-12-2010, 11:15
Moj tatuaz zrobiłam 7 wrzesnsia. Smaruje Alantanem plus. Nic mi się z moim gliździorkiem zbytnio nie robi. We wtorem troszke od kontur odchodził tusz. Ani mnie nie swedzi ani nic. Jak przebiega to złuszczanie naskórka?
Od wczoraj weiczora zauważyłam, ze jest taki suchy, zmarszczony lekko...czy wszystko dobrze?
Mam go zrobionego w miejscu gddize czesto jest skóra "zgięta: i zastanawiam sie czy to ma wpływ na gojenie.
Wszystko jest w porządku.
smerfeta
09-12-2010, 11:55
no to super, dziekowac:)
maść jest najlepsza na gojenie,a już na pewno alantan plus
pozdro
maść jest najlepsza na gojenie,a już na pewno alantan plus
pozdro
Mylisz się kolego ! ! !
smerfeta
10-16-2010, 07:56
Alantant plus-tłusty jak cholera ale efekt jest, można pod koniec gojenia raz alantan raz wazelina
Wazelina nie nadaje się do gojenia czegokolwiek, nie nadaje się nawet do smarowania ust. Podobno niektórzy smarują nią uszczelki w autach, nie wiem z jakim efektem.
Już ten cały alantan jest lepszy od wazeliny. Kiedyś może i była ona stosowana jako specyfik do natłuszczania świeżego tatuażu ale dzisiaj już się tego nie stosuje, chociaż nie, tatuażyści używają wazeliny (chyba?) podczas robienia tatuazu ale żaden nie proponuje stosować jej do gojenia.
smerfeta
10-16-2010, 11:09
Ja wazeliny użuwałam od połowy 3 tyg raz dziennie na dzien smarowałam a na noc alantalem. Moje tatoo ma juz ponad miesiac i sobie jeszcze na noc posmaruje wazelinka
A ja nie używałam nigdy i używać nie będę nawet do smarowania uszczelek.
Innym też nie proponuję i radzę nie kombinować tylko używać do gojenia produków przeznaczonych do tego właśnie celu.
A ja nie używałam nigdy i używać nie będę nawet do smarowania uszczelek.
Innym też nie proponuję i radzę nie kombinować tylko używać do gojenia produków przeznaczonych do tego właśnie celu.
Przeciez wszystkie te srodki sa na bazie wazeli......
Jedynym problemem przy wazelinie moze byc przedawkowanie :D
tzn zalepienie tatuazu wazelina w sposob uniemozliwiajacy dosep powietrza co chamuje roces gojenia
mialem tattoo goo i inne specyfiki i wszystkie sa na petrolatum
niektore maja dodatkowo witaminy A D i inne ale to wszystko jeden czort
wazne jest zeby tatuazu nie moczyc zbyt intensywnie i przy gestych masciach nakladac niewielkimi porcjami doslownie taka mgielke
U mnie ten sposob dziala i osobscie polecam w pierwszych 3 4 dniach alantan plus a pozniej juz tylko cos do nawilzania typu NIVEA SOFT bo jest zadziutki ;D
Przeciez wszystkie te srodki sa na bazie wazeli......
Jedynym problemem przy wazelinie moze byc przedawkowanie :D
tzn zalepienie tatuazu wazelina w sposob uniemozliwiajacy dosep powietrza co chamuje roces gojenia
mialem tattoo goo i inne specyfiki i wszystkie sa na petrolatum
niektore maja dodatkowo witaminy A D i inne ale to wszystko jeden czort
wazne jest zeby tatuazu nie moczyc zbyt intensywnie i przy gestych masciach nakladac niewielkimi porcjami doslownie taka mgielke
U mnie ten sposob dziala i osobscie polecam w pierwszych 3 4 dniach alantan plus a pozniej juz tylko cos do nawilzania typu NIVEA SOFT bo jest zadziutki ;D
Nie wazeliny ale lanoliny i parafiny jako skladników pomocniczych a nie gojących. Sama wazelina powoduje odwrotny efekt gdyż zamiast natłuszczać to w efekcie stosowana dłużej wysusza, nie posiada też żadnych własciwości gojących w składzie tylko petrolatum. To co goi w bepanthenie to dekspanthenol a w alantanie alantoina i dekspanthenol.
witam wszystkich!
jestem nowy na tym forum.
6dni temu zrobilem sobie tatuaz na lydce i caly cza smaruje go alantanem. od wczoraj zaczyna mi schodzic naskorek, czy mam juz odlaozyc alantan i zaczac smarowac go kremem? czy kiedy mam przestac smarowac alantanem?
owieczka33
02-06-2011, 14:40
Ja tam smarowałam dopóki nie wygoił sie do końca.
Jednak profesjonalista ze mnie żadem, choc 3 dziary wygoiłam. :)
Ja smarowalam maścią tak do póltora tygodnia az się nieco wygoiło, później już tylko kremem nawilżającym.
mkkostel
02-06-2011, 16:37
właśnie u mnie juz tego naskórka jest coraz mniej a smaruje też alantanem plus ok półtora tygodnia przy smarowaniu mnie noga nie boli tylko widać naskórek i myślę czy już nie zaczać smarować kremem mam coś takiego jak sudopanten dla niemowląt myslycie ze już go moge używac ??
Na tego buraka co sobie zrobiłeś każdy będzie dobry a najlepiej taki co usuwa.
mkkostel
02-07-2011, 22:23
pokaż swoje jak taka mądra jesteś burak to cie zrobił :D
No co ty nie powiesz? :D Naprawdę?
Latem to dopiero będzie pośmiewisko jak dumnie będziesz pokazywał te buractwo na łydce. Jedyne pocieszenie to fakt iż w gronie podobnych buraków nie będziesz się za bardzo wyróżniał.
mkkostel
02-08-2011, 00:08
Nie bój sie są o wiele gorsze buraki (ty należysz do nich) które chodzą po moim mieście także pocieszeniem jest to że ten burak nie jest najgorszy
nie obrazaj mi iwonki 7 dni kary :D ivones ukaram slownie tylko nie moge inaczej ;)
Wiesz co, mośku jeden, w odróżnieniu od ciebie nikomu niczego nie muszę udowadniać ale dobrze, że takie osoby jak ty pojawiają się na forum, jest się przynajmniej z kogo pośmiać.
cześć :)
2.tyg temu zrobiłam sobie niewielki tatuaż na łopatce. Strupki odpadły mi po tygodniu, ale nadal smaruję go bepanthenem tak 2 ,3 razy dziennie. Jest pomarszczony i wygląda trochę jak naklejony, w dodatku kolor jest gdzieniegdzie niejednolity. Czy wszystko z nim ok? Jak długo powinnam go jeszcze smarować maścią? Jak długo w ogóle powinno się go smarować?
Wiem, trochę dużo tych pytań, ale to mój pierwszy tatuaż i w temacie poruszam się głównie "po omacku"
Do poprawki jak się wygoi.
Nie smaruj już maścią tylko kremem nawilżającym.
owieczka33
02-27-2011, 14:45
Nie przesadzą z ilościa kremu. Jak sie marszczy to może jest zbyt nawilżony? Bo raczej przy smarowaniu 2-3 razy dziennie, to nie dałby rady sie przesuszyć. ;)
Ona smaruje nadal maścią a po 2 tygodniach już nie ma takiej potrzeby. Poza tym wydaje mi się, ze skoro były strupy i są jakieś przebarwienia to tatuaż trzeba będzie poprawiać.
strupy jako takie to nie były... może źle się wyraziłam: takie czarne "coś", bardzo cieniutkie.
W każdym razie już odstawiam maść ;)
a z tym pomarszczeniem to normalne?
Tak.
Raczej normalne, smaruj kremem.
Piszecie, że alantan jest nieodpowiedni (niektórzy) i, że mogą występować reakcje alergiczne. Zastanawia mnie jedno - czy każdą nową maść stosujecie bezpośrednio na tatuaż?! Wiele ulotek informuje, że istnieje takie zagrożenie i powinno się wypróbować maść przed jej użyciem. Nakładanie maści na tatuaż, nie wiedząc jak wasza skóra zareaguje jest moim zdaniem niebezpieczne i bezmyślne (nie obrażam nikogo, serio). Zaczęłam stosować alantan plus i jestem zadowolona z niego, nie mam żadnych problemów. Jednak najpierw posmarowałam sobie mały fragment skóry by wiedzieć czy przypadkiem nie dostanę wspomnianej wcześniej w temacie alergii.
Radzę tak zrobić każdemu, kto nie jest pewien nowej maści czy kremu. Opinia ludzi doświadczonych jest ważna, lecz ostrożności nigdy za wiele.
Co do szybkiego wchłaniania... Ja tego nie zauważyłam. Nie nakładam grubej warstwy, a jednak kilka godzin skóra jest nawilżona i przy zdejmowaniu opatrunku tatuaż zdecydowanie nie jest suchy. Wydaje mi się, że każdy powinien sam wypróbować wymieniane maści i dopiero potem samemu stwierdzić, który działa najlepiej.
pajak914
03-09-2011, 00:20
Zgadzam się z powyższym. Reakcje organizmu mogą być różne u każdego na dany specyfik. Sam do każdego tatuażu używałem alantanu i ani razu nie miałem żadnego problemu. Mówienie, ze alantan jest be ponieważ - tu przytoczę najczęstszy argument - wywołał niepożądana reakcję jest niesłuszne. Każda z tych maści jest ok, mają w cholerę witamin, etc. Wiele zależy od organizmu człowieka i jego tolerancji na podobne specyfiki.
Zresztą każdy ma swój rozum i wie co ma robić. Najważniejsze, żeby dobrze dziarę wygoić;).
biedro123
03-09-2011, 08:42
Siemka
Ja osobiscie uzywam masci Bepanthen. I sie zastanawiam czy jest lepsza czy gorsza od Alantan'u Plus??
pajak914
03-09-2011, 11:12
Są zwolennicy jednej i drugiej. Jeżeli odpowiada Ci bepanthen to go używaj i wszystko ok będzie.
owieczka33
03-10-2011, 11:51
Ja smarowałam i jednym i drugim- jednym w domu, drugim w robocie (praca moim drugum domem jest :-p )
Siemka
Ja osobiscie uzywam masci Bepanthen. I sie zastanawiam czy jest lepsza czy gorsza od Alantan'u Plus??
Osobiście uważam, że bepanthen jest jednak lepszym specyfikiem, jakoś nie słyszałam zeby powodował uczulenia natomiast alantan, owszem. Być może wiele osób jest uczulonych na jeden ze składników tej maści a bepanthen zaleca się również i może przede wszystkim dla matek karmiących czyli nie może zawierać składników które powodują podrażnienia czy alergie.
prizmaten
06-08-2011, 16:31
Witam,
To moj pierwszy post:)
Do tej pory stosowalem folie na noc i podczas wyjsc w miejsca publiczne, ale minelo 6 dni i odradza sie dluzsze jej stosowanie bo przedluza ona czas gojenia.
Stosuje alantan plus, fajna masc, nie wysycha w czasie 3-4h (co tyle myje i nawilzam), nie ma u mnie zadnych skutkow ubocznych.
Jesli posmaruje przed snem tatuaz i nie naloze folii to masc wyschnie? Moze posmaruje to nieco grubiej, aby nie przesuszyc w nocy dziarki.
Pozdrawiam
Ja używam alantanu tylko na noc, właśnie dlatego, bo długo się trzyma. Posmaruj trochę grubszą warstwę niż zwykle (no ale bez przesady) i załóż bawełnianą koszulkę, do rana dziarka powinna być nadal wilgotna. Ja przynajmniej tak mam.
Dokładnie tydzień temu zrobiłam sobie tatuaż, 20x20 cm na łopatce. Goi się pięknie, strupków nie było, wszystko jest super. Mam tylko pytanie - ponieważ miejsce, gdzie mam tatuaż to prawa łopatka, w ogóle nie śpię na tym boku, na plecach, nie opieram się jak siedzę. Czy można już spać bez problemu na tym, opierać się i tak dalej? To jak widać mój pierwszy tatuaż, nie wiem, czy to jak zasnę na plecach to bedzie miało wpływ na gojenie?
MrsArshenick
06-25-2011, 14:57
Witam,
w czwartek 23 czerwca poszłam robić na łopatce. Na drugi dzień okazało się że mam drobne strupki i trochę boli jak napnę w tamtym miejscu skórę albo wyciągnę rękę, przy smarowaniu bepanthenem też troszkę boli. Do pielęgnacji używam bepanthenu, bo podobno jest lepszy, i troszkę wody utlenionej no i woda z odrobiną mydła. Jest to mój piewszy tatuaż i trochę się boję, że te strupki mi odpadną i będę mieć szarą skórę albo niewiadomo co. Poradźcie coś... :) dzięki!
Po co ci woda utleniona która posiada własciwości rozjaśniające, ściągające i może uszkodzić tatuaż? Wodą utlenioną nie przemywa się tatuażu, już szybciej solą fizjologiczną.
pajak914
06-25-2011, 16:15
Nie używaj wody utlenionej. Zwykła letnia woda + mydło. Regularnie świeża warstwa maści i wszystko ok będzie.
MrsArshenick
06-25-2011, 18:09
oj, ale bym zonka zrobiła... dziękuję! :D
Ja jestem tydzień po zrobieniu tatuażu na łydce. Alantan + zalecana higiena i wszystko goi się idealnie. Zero strupka, naskórek już całkowicie zszedł. Jeszcze tydzień smarowania i w końcu się uwolnię od tej maści ;d.
Edi_88_88
06-25-2011, 23:41
Ku..wa,ja ci polecam HNO3 - tylko stezony jest fajny nie powoduje komplikacji,oszczedny w uzyciu,tylko bez oporu!!! :) a tak powazniej to milcze :)
Edi_88_88
06-25-2011, 23:42
ps.czesci ciala nie zwracam :) !!
Witam ! ;) Zrobiłem sobie w poniedziałek tego tygodnia moja pierwsza dziare, na lydce ;) Mamy juz niedziele... i dalej smaruje mascia... tyle ze przy smarowaniu, kiedy nakladam masc... zluszczam tym samym naskorek... staram sie to robic delikatnie ale i tak schodzi... powinienem odstawic juz masc czy dalej smarowac ? A i jeszcze tam gdzie zszedl naskorek i jest nalozona masc... mam takie jakby biale plamy... czy to normalne ?
Białe plamy to "świeży tatuaż". Tam, gdzie jest czarny jeszcze nie zszedł Ci naskórek. Ja smaruje dziesiąty dzień - miałem to samo. Najpierw przemywałem wodą z mydłem, wysuszałem jednorazowym ręcznikiem i smarowałem maścią - ja bym się tym nie przejmował. Teraz regeneruje mi się naskórek - nie widzę u siebie żadnych powodów do niepokoju. Tatuaż nie stracił koloru, nigdzie nie ma ubytków - nie przejmuj się :).
No to dobrze ;) A jak z mascia kiedy najlepiej ja odstawic ? Ja tez przemywam i osuszam recznikami jednorazowymi pozniej smaruje mascia ;) No mam nadzieje, ze wszystko elegancko sie zagoi ;P
Wydaje mi się, że standardowy okres gojenia to dwa tygodnie. Po tym czasie można odstawić maść - zresztą będziesz widział, kiedy tatuaż się zagoi - zacznie się, jakby błyszczeć - nowy naskórek. Później zostaje już tylko ochrona przed słońcem.
Gojenie wstępne - tydzień, póltora tygodnia. Regeneracja naskórka - 28 dni.
Dzieki za odp :)) Narazie to noga swedzi jak cholera :P
owieczka33
06-27-2011, 08:51
A to dobrze- znak, że sie goi.:)
Jeśli zacznie swędzieć nie do wytrzymania, można umyć tatuaż i nałożyć nową maść, częściej niż zalecane "co 3-4 godziny". Nic złego się nie stanie jeśli nie przesadzisz- no wiesz- nie co 15 minut :)
Juz skora prawie zeszla całkowicie ;) W poniedziałek druga sesja jak bedzie skonczony moj tatttoo to wrzuce foto :D
Będą ci dziarać po niezregenerowanej skórze? Dziwne, niepokojące nawet...
Dol dziary do skonczenia ;) Tam tylko sam kontur jest zrobiony, dziara byla robiona 2 tygodnie temu wiec looz :))
Ja mam właśnie ostatni dzień smarowania maścią. Tatuaż wyszedł idealnie - żadnych przebarwień, straty koloru, ubytków. Pracowałem w tym czasie na budowie, chroniłem folią, noga się pociła - jednak stosowałem się do Waszych porad - wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pierwsza noc, bez ubrudzonego maścią prześcieradła ;d
Diducites
09-27-2011, 11:16
Witam, jestem nowa na forum. Od tygodnia cieszę się pierwszym tatuażem na plecach (na wysokości łopatek). Czytając posty na forum dotyczące gojenia zrodziły się w mojej głowie wątpliwości. W związku z tym mam pytanie:
tatuaż swędzi odrobinę (czuję, ale nie utrudnia mi to życia), łuszczy mi się delikatnie naskórek, ale nie miałam typowych strupków. Czy to prawidłowy proces? i czy nie przełoży się na późniejszy wygląd tatuażu? W dalszym ciągu "wklepuję" Bephanten w skórę (mam tak robić jeszcze przez tydzień).
Co do smarowania - używam maści Bephanten. Jest niezła. Po operacji polecił mi ją chirurg i dość duża blizna wygoiła się bardzo ładnie. Osoba robiąca tatuaż też poleciła B. ale stwierdziła, że alternatywą jest A. Wybrałam więc sprawdzone rozwiązanie :) Dla mnie Alantan jest za tłusty i źle się wchłania. Wybór maści to sprawa indywidualna, co dla jednego jest dobre, dla innego już niekoniecznie.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za podpowiedź :)
Jeżeli rzeczywiście czytałaś posty to wiesz, ze wszystko jest w porzadku i nie ma powodu do zmartwienia. Brak strupków oznacza, ze tatuaż prawidłowo się goi.
owieczka33
09-27-2011, 13:57
Z tego co piszesz tatuaż goi się prawidłowo. :)
Dołączam się do opinii drogich pań i od siebie dodam tylko że jak dla mnie to maść właśnie nie powinna się wchłaniać. Chodzi o to aby utrzymać wilgotność na gojącej się powierzchni.
Pozdro!
Diducites
09-30-2011, 14:38
Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :)
ja tez uzywam Bepathenu i chwale go sobie ..
niedrogi i godny polecenia ..
bartek69963
01-05-2012, 08:37
Witam,
robiłem tatuaż dość spory na ramieniu 27.12. Skóra schodzi juz od 3 dni. Jak długo jeszcze stosować Alantan? Dodam jeszcze ze są miejsca gdzie naskórek nie chce mi się jeszcze złuszczać. Czy w takiej sytuacji poczekac i smarować Alantanem tak długo aż całosć się złuszczy czy można przerzucić się na krem nawilżajacy? I ile razy dziennie go stosowac?
Jak uważasz, tatuaż powinien być już wstępnie wygojony ale możesz jeszcze smarować maścią przez kilka dni a później zmienić na krem.
Ja zawsze smaruję maścią dopóki nie zejdą wszystkie strupy.
Majonezik
01-22-2012, 13:25
Ja miałem tatoo robiony we wtorek (przedramię) i do dziś smaruję Alantanem - zaczerwienienie już zeszło, natomiast jak zmywam starą warstwę maści i nakładam nową, pojawiają mi się takie małe czarne drobinki (tusz?!), wygląda to trochę jak takie paprochy. Wydaje mi się, że to nadmiar tuszu, który jeszcze wyłazi, ale wolę się upewnić, co o tym sądzicie :)
To naskórek, obajw zupełnie normalny.
Mam 11 tattoo i wszystkie wygojone na zwykłym Alantanie(nie Plus).U mnie gojenie trwało najdłuzej do 2 tyg.Polecam ta masc,jest zajebista i mozna stosowac bez ograniczen.
Pamietaj tylko,zeby na czas gojenia zakładac ubrania,których Ci nie bedzie szkoda pozniej wyrzucic,bo masc straszliwie brudzi ciuchy.Chyba,ze ubierzesz cos czarnego...:):)
Zalezy dla kogo zajebista, dla mnie to badziewie które potrafi uczulić. Bepanthen jest lepszy ale droższy a wiadomo że niektórym szkoda kasy.
pajak914
01-24-2012, 18:56
a wiadomo że niektórym szkoda kasy.
Nie sądzę, żeby to miało znaczenie. Jeżeli ktoś wydaje kilka setek albo i więcej na dziarę to nie sądzę, żeby ktoś normalny oszczędzał kilka złotych na maści...
A wiesz, ze mnie też to dziwi.
Ja używałem Easytattoo, kupiłem w salonie. Smarowałem dwa tygodnie (pierwsze 3 doby folia), i nie zauważyłem u siebie żadnych strupów. Potem smarowałem Bepathenem, Pani w aptece mi poleciła, też nie mogę na niego narzekać.
pajak914
01-25-2012, 18:16
Pełno jest tego na rynku, od wyboru do koloru. Każda ma w cholerę witamin, etc. Jednemu pomoże to a innemu tamto. pzdr
Edi_88_88
01-26-2012, 05:16
Mam 11 tattoo i wszystkie wygojone na zwykłym Alantanie(nie Plus).
wiesz w ten plus "NATI" bym wierzyl bardziej :) Tatoo to nie jest "przygoda" tylko " cos na stale,cos nieodlacznego,co czyni nas indywidualnymi,wiec bym nie ryzykowal :) do 12stu razy sztuka :)
ps.z samego bez plusa (ALANTANU) nie testowalem,lecz nie uwazam,ze jest dobry....bo tu trzeba byc OSTrożnym!!!!!!!!!!!!!
Edi_88_88
01-26-2012, 05:17
Kurcze ten pierwszy wers to cytat :D
To jak wytłumaczycie uczulenie którego ja dostałam i paru moich znajomych po uzyciu alantanu? Tutaj tez kilka osób opisywało podobne problemy. Jakoś o bepanthenie nic nie słyszałam żeby kogokolwiek uczulił a dodatkowy plus jest taki, ze zaleca się go kobietom karmiącym wiec musi być bezpieczny.
Jak komuś pasuje alantan to niech sobie go stosuje gdyz niewątpliwą zaletą jest jego niska cena ale nie jest to dobra maść a pisanie że jest najlepszy w ogóle jest lekką przesadą.